НОВИНИ

Политически мотивиран ли е арестът на Дуров?

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
11:34, 29.08.2024
Чете се за: 03:32 мин.
По света
Снимка:
Слушай новината

Основателят на "Телеграм" Павел Дуров беше освободен под гаранция. Руският милиардер обаче е с повдигнати няколко обвинения и му е издадена забрана да напуска Франция. Дуров беше арестуван в края на миналата седмица при кацането си на френско летище. Адвокатът му определя обвиненията като "абсурдни".

Няколко часа разпит пред съдия-следовател, забрана да напуска Франция и гаранция в размер на 5 млн. евро - така приключва засега сагата с ареста на Павел Дуров. Основателят на "Телеграм" ще трябва да се явява в полицията два пъти седмично. Повдигнати са му и няколко обвинения - според френската прокуратура, от "Телеграм" не са оказали достатъчно съдействие на властите при разследването на престъпления и подпомагането и подбудителството към извършване на криминални деяния. Адвокатът на Дуров определи твърденията като "абсурдни".

"Телеграм" изпълнява всички европейски регулации на дигиталните медии и се модерира по същите стандарти, по които и другите социални мрежи. Абсурдно е дори да си помислим, че ръководителят на една социална мрежа може да бъде замесен в криминални деяния, които по никакъв начин не го засягат нито пряко, нито косвено", заяви Давид Оливие Камински, адвокат на Павел Дуров.

Обвинението към "Телеграм" е, че социалната мрежа е допуснала чрез нея да се извършват редица измами, наркотрафик, както и престъпления срещу деца. Павел Дуров и брат му Николай, който е съосновател на платформата, бяха обявени за издирване във Франция още през март. В събота, минути след като кацна от Баку на парижкото летище Бурже, Дуров беше задържан. Тогава от Кремъл нарекоха ареста като политически мотивиран и опит за сплашване.

"Арестът на Дуров предизвика шок по целия свят. Не става дума само за това как сме реагирали ние. Колкото до реакцията на Русия - постъпихме така, както трябва да действа руската дипломация тогава, когато руски гражданин е арестуван. Не мисля, че ще бъде преувеличено да кажа, че действията на колективния Запад предизвикаха истински шок. Причината е една - ако абсолютно същото се беше случило другаде - някъде в Глобалния Юг, то тогава щяха да бъдат възмутени. Но това се случи в Париж не на Саркози, не на Ширак, а на Макрон", заяви Мария Захарова, говорител на руското външно министерство.

Срещу Дуров тече и второ разследване - за сериозно насилие над едно от децата му, извършено през 2017г. Жалбата е подадена от бившата приятелка на руския милиардер, която в момента живее заедно с детето в Швейцария.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дует в чистилището: Кюрдски лидер от затвора и писател написаха заедно бестселър
Дует в чистилището: Кюрдски лидер от затвора и писател написаха заедно бестселър
Аталанта се подсили с Одилон Косуну
Аталанта се подсили с Одилон Косуну