НОВИНИ

Отстраняването на Пеевски е логичен, последователен ход, заяви Илхан Кючюк

Искра Михайлова е изборът на Пеевски, а не на колективния орган, допълни той

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
08:29, 29.08.2024
Чете се за: 04:05 мин.
У нас
Слушай новината

"Отстраняването на Делян Пеевски е логичен и последователен ход с оглед на това, което той прави през последните няколко месеца", заяви в "Денят започва" Илхан Кючюк - зам.-председател на ДПС и евродепутат.

"Незачитане на основните правила на ДПС. Фактите са много. Отстраняване на съпредседател, подписване на бели листа от страна на членове на парламентарната група, без да се обяснява защо се подписват. Репресивни мерки по отношение не членовете и на симпатизантите".

Делян Пеевски има много основания да бъде изключен от ДПС, категоричен беше Илхан Кючюк.

"Ние взехме политическо решение. Нашето решение може да бъде обжалвано пред контролната комисия. Неслучайно след заседанието на ЦОБ изрично сме се уповали на частта, където заинтересованите страни могат да атакуват решението пред компетентния орган".

Уставът на ДПС не бива да се чете, както дяволът чете евангелието, уточни Кючюк, защото в правото има много текстове, които са свързани с аналогия. Комисията е тази, която трябва да вземе отношение за юридическия казус.

"Ние установяваме факта като колективен орган в обвързана компетентност с почетния председател, че това решение е легитимно".

И тези, които казват, че почетният председател си е превишил правата - точно тези колеги преди 11 години бяха радетели на идеята почетният председател да има обособен статут.

"И все още чувам гласа на тези шлайфани политици, които казваха "г-н Доган, ние не сме уверени накъде ще отиде ДПС, не ни оставяйте в ръцете на някой друг. Ние искаме да бъдете нашият стожер, както винаги досега".

Именно те днес оспорват ролята на Ахмед Доган и неговата легитимност. Извинявайте, какво е това? - попита Кючюк. Обясни, че обществото иска ДПС без Пеевски и е категорично, че "този модел не може да продължава".

"Никога Доган не е налагал еднолично решение. Той винаги се е разполагал в правомощията си, които са ясно записани в устава".

Като девиантно поведение той определени начина, по който Пеевски се отнася към почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

"Трябва да спасим България от бухалките, които явно са навсякъде. От репресиите, които се случват на членовете и симпатизантите на ДПС".

Кючюк заяви, че Пеевски никога не е имал истински отношения с партийните организации.

Кандидатът на Делян Пеевски за еврокомисар Искра Михайлова е негов, а не на ДПС, защото има съществена разлика, защото за да бъдеш кандидат за еврокомисар трябва колективният орган да се е събрал.

"Още повече г-жа Михайлова беше изключена от движението за права и свободи с акта от вторник. Мисля, че отговорът на вашия въпрос е ясен, защото тя избра пътя с Делян Певски. Още един въпрос е будел моето съмнение как тя се озова, като зам.-председател на ДПС, като преди това не беше член на партията".

Вижте целия разговор във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зверев, Рубльов и Мусети продължават към третия кръг на US Open
Зверев, Рубльов и Мусети продължават към третия кръг на US Open
Цървена Звезда, Лил и Слован Братислава извоюваха последните места за Шампионската лига
Цървена Звезда, Лил и Слован Братислава извоюваха последните места за Шампионската лига