НОВИНИ

Положителна тенденция: В Русенско намалява броят на децата, отпаднали от образователната система

учениците клас зелен сертификат връщат клас
bnt avatar logo
от БНТ
13:34, 14.12.2021
Чете се за: 03:35 мин.
У нас
Слушай новината

Повече деца и ученици в Русенско са влезли в детските градини и училищата в областта през първите три месеца от началото на тази учебна година, отчитат от Регионалното управление на образованието.

Причината е в Механизма за обхващане, включване и предотвратяване на отпадането от образователната система.

За първи път през тази учебна година специалистите са започнали обиколките по домовете на децата с месец по-рано – още на 16 септември. Само за няколко месеца са извършени близо 900 проверки на адрес.

От септември до края на ноември т.г. са записани да учат общо 56 деца и младежи в Русенско, което е с близо 70% повече от предходната година. През изминалата година този брой е бил с 23 по-малко. Тогава 33 лица, които са се били отказали или никога преди не са ходили на градина или училище, са влезли в класните стаи.

Освен това през 2020 г. децата, подлежащи на обхват, са били дори с над 200 по-малко – 4394. Наблюдава се и намаляване на отпадналите от системата на образованието деца и ученици. Към края на миналия месец тази година броят им е 54. За същия период на миналата година отпадналите ученици са били 64.

Децата в задължителна предучилищна и училищна възраст в Русенско, за които има данни, че не посещават учебни заведения или т.нар. деца за обхват са 4625, като 1523 от тях са на възраст между 5 и 7 години. Болшинството от тях или близо 90 % са в чужбина. Те попадат в системата, защото до 16-годишна възраст могат да се върнат в България и да продължат обучението си.

Данните са били изнесени на междуинституционална среща, водена от д-р Росица Георгиева, като водещ принцип в работата по механизма остава изпълнението на определените мерки по отношение на децата и учениците в риск, които следва да се прилагат съвместно от работещите по Механизма институции, така че да се постигне комплексен подход от интервенции.

Предвижда се още прилагане на комплекс от мерки спрямо необхванатите в образователната система деца и ученици, като основната цел е да бъдат включени в образователната система, особено 5- 7-годишните деца. При необходимост ще се налагат наказания от компетентните органи за неспазване на задълженията на родителите по Закона за закрила на детето и Закона за предучилищното и училищно образование.

Ще продължи извършването на справки в информационната система на МВР и действия от тяхна страна за лицата, за които няма информация за настоящото им местоположение. Продължава осъществяването на регулярни срещи между представителите на ангажираните с Механизма за обхват институции, с цел по-успешно координиране и изпълнение на дейностите по него, увериха от Областната администрация в Русе.

От Регионалното управление на образованието ще продължат постоянно да администрират платформата "Посещаемо и безопасно училище", а също ще продължат да подпомагат методически учителите и служителите от училищата и детските градини.

Репортер: Андрей Кючуков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдът на ЕС: България е задължена да издава документи за самоличност на деца с еднополови родители
Съдът на ЕС: България е задължена да издава документи за самоличност на деца с еднополови родители
Кирил Петков: Имаме не 100 дни, а един следобед да решим кризите
Кирил Петков: Имаме не 100 дни, а един следобед да решим кризите