НОВИНИ

Полша връща карантината за пристигащи от страни извън Шенген

полша връща карантината пристигащи страни извън шенген
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
18:45, 23.06.2021
Чете се за: 02:15 мин.
По света
Слушай новината

Полските власти решиха да върнат правилото за изолация на хората, пристигащи от страни извън Шенгенското пространство.

Това заяви на пресконференция заместник-министърът на външните работи на републиката Валдемар Краска.

"Решихме да върнем превантивно карантината за тези, които идват от чужбина, от страни извън Шенгенското пространство", каза той. "Карантината започва в полунощ днес", добави Краска.

Според него периодът на изолация е 10 дни. Карантината може да бъде отменена след седем дни в случай на отрицателен тест за коронавирус. Досега тестът можеше да се направи на първия ден след пристигането в републиката.

Както обясни Краска, причината за това решение е бързото разпространение в света на нови щамове коронавирус, по-специално варианта "Делта". Задължителното правило за карантина няма да важи за ваксинирани.

Във вторник полските власти обявиха въвеждането на задължителна седемдневна карантина само за посетители от Великобритания. Преди това тези мерки бяха валидни само за посетители от Индия, Бразилия и Южна Африка. Още в сряда беше решено да се разшири обхватът на държавите.

Полша премина през три вълни на коронавирус. Антирекорд за броя на заразените е записан на 1 април, когато бяха регистрирани около 35251 заразени за ден. Ситуацията се стабилизира през месец май. Сега дневният ръст на заразените не надвишава 200 души. От 4 март 2020 г., когато е открит първият случай на коронавирусна инфекция в републиката, 2 879 192 души са заразени с нея, 74893 са починали, 2 650 850 са се възстановили. Над 61 000 са под карантина. През целия период на епидемията са направени над 17 милиона теста за коронавирус.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Преговорите за ТЕЦ "Марица изток 2" продължават
Преговорите за ТЕЦ "Марица изток 2" продължават
Джокович ще участва на Олимпиадата в Токио
Джокович ще участва на Олимпиадата в Токио