НОВИНИ

Помните ли Пита? Пропуска Пекин, защото спасява родината си след цунами

Пита Тауфатофуа
bnt avatar logo
от БНТ
10:06, 06.02.2022
Чете се за: 05:37 мин.
Спорт
Слушай новината

Изключително впечатление по време на церемонията по откриването на Олимпийските игри в Пекин направи знаменосецът на Американска Самоа Нейтън Кръмптън.

Полуголият мъж, намазан със специално олио и носещ традиционна носия мина през стадиона в парада на нациите, гордо развяващ знамето на родината си. Истински възторг и възхищение предизвика младият спортист, имайки предвид, че температурата в Пекин вечер със сигурност е със стойности под нулата.

Но представянето му не е единствено и неповторимо.

Преди Натан - Пита Тауфатофуа - от Тонга води съотборниците си на три поредни церемонии. Дори зимата не спря тонганеца да дефилира в традиционно облекло.

Но Пита Тауфатофуа не пристигна в Пекин. Посвети се на родината си.

Преди Летните олимпийски игри през 2016 г. в Рио де Жанейро никой не знаеше за съществуването му, докато не стана известен на церемонията в Бразилия.

Вярно е още, че грандиозната му поява на „Маракана“ е единственият му приятен спомен от Олимпиадата през 2016 г., след като таекуондистът беше изхвърлен в първия кръг от съперник от Иран.

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Pita Taufatofua (@pita_tofua)

Въпреки всички трудности, тонганецът се качи на ски, независимо че не беше виждал сняг преди това. През февруари в Тонга е около 30 градуса по Целзий. На първата тренировка тялото му се тресе от студ, а краката не се движат в правилната посока.

„Седнах и си помислих: В какво се забърках?“ — спомня си Пита.

С огромни трудности се класира за Олимпийските игри през 2018 година в Пьонгчанг, а там заема 114-о място от 119 състезатели на 15 км свободен стил в ски бягането - на 22.57 минути зад победителя.

В Токио Пита се оплака, че го свързват само с образа на полугол знаменосец: „Хората не виждат упоритата работа, която предшестваше състезанието.“

Извън спорта Пита Тауфатофуа използва популярността си, за да помага. Той е посланик на УНИЦЕФ за региона на Тихия океан. Помага на децата да получат здравни грижи и достъп до образование, работи с организации, които подпомагат бездомните. Освен това опитва да популяризира проблемите, свързани с изменението на климата. Говори много за глобалното затопляне, което заплашва родните му острови.

Тази година се появи нов проблем. На 15 януари в южната част на Тихия океан се образува цунами, причинено от изригването на подводния вулкан Хунга Тонга Хунга Хаапай. Вълни от повече от метър удариха брега със страшна сила. Нямаше жертви, но цунамито унищожи около стотина сгради и много пътища, отми цели села, много хора загубиха всичко, което притежаваха.

Заради повреда в комуникационната система нямаше връзка с жителите на острова около пет дни. До пристигането на хуманитарната помощ хората изпадат в много тежка ситуация.

Заедно с това се появява още един проблем. Преди настъпването на 2022 година в Тонга има регистриран само един случай на CОVID-19. Но след контакти с чужденци, дошли на помощ, двама пристанищни работници се заразяват. След това още трима. Властите въвеждат локдаун, въпреки че 80% от населението е ваксинирано.

До януари Пита все още няма квота за Игрите в Пекин, а след природното бедствие решава да се откаже от мечтата си. В името на своя народ.

Докато е на тренировъчен лагер в Австралия, Тауфатофуа започва да набира средства чрез Go Fund Me за родината си. Благодарение на популярността си от участията си в церемониите по откриването на Игрите той успява да привлече вниманието, а с това и сериозна сума – повече от 572 000 долара.

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Pita Taufatofua (@pita_tofua)

Но това не е всичко, спортистът съблюдава за разпределението на средствата, преговаря с доставчиците на храни, контролира графика на доставките и редовно отчита свършената работа.

Затова Пита Тауфатофуа не успя да стигне до китайската столица. Но вярва, че ще развее флага в Париж през 2024 година. Тогава той ще е на 40.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Леброн се завърна в игра за Лейкърс при победа над Никс
Леброн се завърна в игра за Лейкърс при победа над Никс
Енергийният министър Александър Николов пред БНТ: Кой ни атакува по време на важни преговори
Енергийният министър Александър Николов пред БНТ: Кой ни атакува по време на важни преговори