НОВИНИ

Поредна гражданска акция в парк "Росенец" (ОБЗОР)

поредна гражданска акция парк росенец обзор
bnt avatar logo
от БНТ
20:11, 08.08.2020
Чете се за: 01:19 мин.
Регионални

Нова протестна инициатива край Летния сарай на Ахмед Доган в парк "Росенец". Граждани се събраха на импровизиран фестивал на плажа край резиденцията, свързана с почетния председател на ДПС, самият той се появи пред протестиращите и им пожела успех.

След месеци на протести заради ограничения достъп до ивицата, вече всеки свободно може да достига до нея, след като бяха премахнати огражденията от пътя. Днес там имаше нова протестна демонстрация.

„Доган сарай бийч фестивал" - така бяха озаглавили гражданите днешната си проява на плажа в парк „Росенец". Основната цел на акцията им да почистят плажната ивица от камъните, които според тях са донесени умишлено, за да направят плажа неизползваем.

„Може и да е поставено нещо. Имаше пясък, аз си спомням, че беше много хубаво, чиста водата, приятно беше. Като дете съм идвала тук, значи това е преди 50 години, на плаж. Беше много хубаво. Туй е минало моето детство", каза Катя Желязкова.

От Министерството на туризма са задействали процедура за актуване на ивицата в парк „Росенец" като плаж, тъй като към този момент по кадастър се е водила като земеделски земи. Хората поискаха и спасителен пост.

Асен Бонджев, организатор на проявата: „Ами защото имаше огромен интерес заявен към И не само към събитието, хората по принцип проявяват интерес и тука имаше едно семейство, те бяха дошли преди нас и въобще не знаеха, че има някакъв фестивал. Нашата цел е точно това. Хората да повярват в своите сили. Няма от какво да ни е страх. Виждаме, че преди 3 месеца тук и дрон не можеше да прехвръкне".

Малко преди края на проявата, пред протестиращите се показа и почетния председател на ДПС Ахмед Доган от своя двор, който им пожела единствено успех.

По-късно протестът продължи пред „подпорната стена" край Алепу. В него се включиха и екозащитници.

Кремена Ватева: „Тази стена е символ на това как се управлява държава ни. Корупционният модел, който за съжаление, се е превърнал в метод за управление, в начин, по който се случват нещата в цялата страна".

Мария Карабаджакова: „Аз съм местен човек, от Созопол съм и съм възмутена от този бетон. За това протестирам".

Хората се заканиха, че всеки уикенд ще правят подобни прояви и на „Росенец" и край „Алепу.

Автор: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ботев (Враца) подхлъзна Лудогорец под пороя на ст. "Христо Ботев"
Ботев (Враца) подхлъзна Лудогорец под пороя на ст. "Христо Ботев"
Един месец протести в София - исканията остават същите
Един месец протести в София - исканията остават същите