НОВИНИ

Порто надви Шахтьор в директния спор за участие на 1/8-финалите в ШЛ, Антверп записа историческа победа срещу Барселона

порто надви шахтьор директния спор участие финалите антверп записа историческа победа барселона
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
07:18, 14.12.2023
Чете се за: 03:12 мин.
Спорт
Слушай новината

Отборът на Порто си гарантира участие в 1/8-финалите на Шампионската лига, след като в последния си двубой от груповата фаза надигра с 5:3 у дома Шахтьор Донецк.

Двата тима влязоха с равен актив от точки в двубоя на „Ещадио До Драгао“, а мачът помежду им се превърна в истински спектакъл за феновете по трибуните, които видяха цели осем гола.

Точни за „драконите“ бяха Вандерсон Галено на два пъти, както и Мехди Тареми, ветеранът Пепе и Франсиско Консейсао, докато за гостите от Украйна се разписаха Данило Сикан и Егиналдо, а Стивън Еустакио от състава на гостите си отбеляза автогол.

Победата осигури на Порто второто място в тази група „Н“ с 12 точки за сметка именно на Шахтьор, който с 9 пункта остава на 3-ата позиция и през пролетта ще играе в Лига Европа.

Междувременно, в друг двубой от тази група белгийският Антверп записа историческата си първа победа в Шампионска лига, надигравайки с 3:2 у дома шампиона на Испания Барселона.

Срещата в Белгия беше без значение и за двата тима, тъй като домакините вече бяха отпаднали от надпреварата, а „каталунците“ вече си бяха осигурили първото място в подреждането.

Въпреки че до тази вечер бяха без спечелена точка при дебюта си в Шампионската лига, тимът на Антверп стартира ударно и поведе още във 2-ата минута чрез Артур Вермеерен, но още преди почивката Феран Торес възстанови равенството.

Белгийците отново взеха аванс в 56-ата минута след гол на Винсент Янсен, ала и този път не съумяха да задържат преднината си, тъй като в добавеното време Марк Гиу беше точен за 2:2.

Секунди след подновяването на играта обаче Джордж Иленихена се възползва от неточност в отбраната на Барса и реализира победния гол за своя тим за крайното 3:2, носейки успех за момчетата на Марк ван Бомел.

Така, момчетата на Шави приключват като лидери в тази група „Н“ единствено заради по-добрите си показатели спрямо Порто в преките двубои между двата тима, докато Антверп финишират последни с 3 точки и така се сбогуват с евротурнирите поне през настоящата кампания.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Никола Бушняков: Привържениците на Левски са тези, които издържат клуба
Никола Бушняков: Привържениците на Левски са тези, които издържат клуба
Младоците на Сити оставиха „гражданите“ с перфектен актив в ШЛ, РБ Лайпциг отново се справи с Йънг Бойс
Младоците на Сити оставиха „гражданите“ с перфектен актив в ШЛ, РБ Лайпциг отново се справи с Йънг Бойс