НОВИНИ

Посланикът на Дания към Ахладова: България се развива в правилната посока

bnt avatar logo
от БНТ
16:11, 22.10.2020
Чете се за: 00:46 мин.
У нас
посланикът дания ахладова българия развива правилната посока

Министърът на правосъдието Десислава Ахладова и посланикът на Дания Н.Пр. Сьорен Якобсен обсъдиха актуалното състояние на правосъдната реформа у нас, съобщиха от Министерството на правосъдието.

Във връзка с констатациите за България в доклада на Европейската комисия за върховенството на закона посланик Якобсен заяви, че България се развива в правилната посока, постигнала е голям напредък и това е отчетено от ЕК.

Министър Ахладова го увери, че страната ни продължава започната реформи, като го запозна с последните законодателни инициативи по отношение на съдебната реформа като акцентира, че проектът на нова Конституция е изпратен от Народното събрание за становище от Венецианската комисия.

„Уверени сме, че този авторитетен орган ще даде компетентно становище, с което ние ще се съобразим“, обясни Ахладова.

От своя страна посланик Якобсен заяви, че търсенето на мнение от Венецианската комисия е верният подход, предприет от българския законодател в този случай.

„Ценим подкрепата на Дания за кандидатурата на България за членство в ОИСР и очакваме съдействие за започване на преговорите за присъединяване възможно най-скоро“, каза още министър Ахладова по време на срещата си с посланика.

Двамата засегнаха и темата с местата за лишаване от свобода в България. Бе отчетено, че в последните години има значително подобрение на материалната база и условията в арестите и затворите у нас благодарение на финансовата подкрепа на Норвежкия финансов механизъм.

Министър Ахладова и посланик Якобсен бяха единодушни, че двете страни ще продължат ползотворното си двустранното сътрудничество в областта на правосъдието.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заради COVID-19: Отложиха Левски - Локомотив (Пловдив) от НВЛ
Заради COVID-19: Отложиха Левски - Локомотив (Пловдив) от НВЛ
Борисов се срещна с помощник държавния секретар на САЩ Кларк Купър
Борисов се срещна с помощник държавния секретар на САЩ Кларк Купър