НОВИНИ

Посланикът на САЩ в Гърция става помощник държавен секретар по енергийните ресурси

белият дом кани путин вашингтон среща наесен
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
17:29, 23.04.2022
Чете се за: 02:00 мин.
По света
Слушай новината

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви намерението си да номинира Джефри Паят, посланик в Гърция, за помощник-държавен секретар по енергийните ресурси.

Паят е посланик в Гърция от 2016 г. В информацията на Белия дом се казва, че "Джефри Паят е дипломат от кариерата", който е бил посланик на САЩ в Украйна и е бил заместник-помощник на държавния секретар в Бюрото по въпросите на Южна и Централна Азия. Преди това е бил заместник-ръководител на мисията на САЩ в Международната агенция за атомна енергия и международните организации във Виена, Австрия.

Работил е и в посолството на САЩ в Индия, като заместник-ръководител на мисията и политически съветник. Паят е работил като икономически служител в Генералното консулство на САЩ в Хонконг и в Генералното консулство на САЩ в Лахор, Пакистан.

След постъпването си на дипломатическа служба през 1989 г. Паят е работил и като директор за Латинска Америка в Съвета за национална сигурност, като специален помощник в кабинета на заместник-държавния секретар, в Бюрото по междуамерикански въпроси, както и в посолството на САЩ в Ню Делхи, Индия, и в посолството на САЩ в Тегусигалпа, Хондурас.

Помощник-държавният секретар по енергийните ресурси ръководи Бюрото за енергийни ресурси в Държавния департамент на Съединените американски щати, като подпомага усилията на външнополитическото ведомство за насърчаване на международната енергийна сигурност. Заемащият длъжността е подчинен на заместник-държавния секретар по въпросите на икономическия растеж, енергетиката и околната среда, понастоящем се ръководи от Хосе У. Фернандес.

Джефри Паят се счита за близък до Виктория Нюланд.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стадионът на Славия вече носи името "Александър Шаламанов"
Стадионът на Славия вече носи името "Александър Шаламанов"
Сребърен медал за Боряна Калейн в многобоя на Световната купа в Баку
Сребърен медал за Боряна Калейн в многобоя на Световната купа в Баку