НОВИНИ

Посолството на Полша у нас: Ситуацията на полската граница е много напрегната (СНИМКИ+ВИДЕО)

bnt avatar logo
от БНТ
12:32, 06.12.2021
Чете се за: 05:15 мин.
По света
Слушай новината

Ситуацията на границата между Полша и Беларус не е миграционна криза – тя е политическа криза, предизвикана от режима на Александър Лукашенко с цел създаване на дестабилизация и хаос в Европейския съюз. Тя е отмъщение за санкциите, наложени на Минск, както и за подкрепата, оказана на белоруската опозиция. Това се казва в съобщение до медиите от посолството на Република Полша в София.

От там уточняват още:

Понастоящем ситуацията на полската граница е много напрегната и се променя динамично. Регистрирани са масови опити за нарушаване на границата, както и за провокации с участието на представители на Беларус. Полските служби защитават не само държавната, но и външната граница на НАТО и Европейския съюз.

Поляците все по-често са изправени пред многобройни, старателно режисирани провокации от страна на белоруски гранични служители. Те стрелят във въздуха, когато забележат полски патрули, симулират прехвърляне на гранати към полската страна на границата, заслепяват полски гранични служители с лазери, обиждат ги, както и нерядко сами участват в унищожаване на гранични съоръжения. Белоруската страна действа провокативно, надявайки се, че ще предизвика офанзивни реакции от страна на Полша.

Белоруските служби ползват мигрантите като инструмент. Те се превърнаха в живо оръжие в хибридната атака на режима на Лукашенко. Мигранти целенасочено се прехвърлят със самолети като туристи от Близкия изток. Те са подвеждани от белоруските служби, които ги уверяват, че ще могат да стигнат през полската граница до други страни-членки на ЕС, включително до Германия.

В организацията на маршрута участва почти целият държавен апарат на режима на А. Лукашенко. Контролираните от президентската администрация туристически оператори (напр. Центркурорт) издават покани за мигранти, след което те получават от белоруското МВнР „туристически“ визи, които напълно узаконяват техния престой в страната. В Беларус пристигат например със самолети на белоруската авиокомпания Белавиа. От Минск мигрантите се прехвърлят на границата с Полша. Белоруските граничари изпълняват функциите на водачи и показват на мигрантите по какъв начин могат незаконно да преминат границата. Мигрантите, които режимът на Лукашенко използва за да дестабилизира полската граница, плащат от 2000 до 12 000 долара за преминаване на миграционния маршрут. Голяма част от тази печалба отива в институции, контролирани от властите на Беларус, включително в белоруското КГБ.

В момента в непосредствена близост до полската граница се намират няколко хиляди души. На цялата територия на Беларус пребивават общо между 10 000 и 20 000 души, които са готови да прекосят полската граница.

От началото на тази година до 28 ноември полската Гранична полиция регистрира близо 38 000 опита за незаконно преминаване на полско-белоруската граница. За сравнение, през цялата 2020 г. те бяха 88.

Обратно на дезинформацията, разпространявана от белоруската пропаганда, нито един мигрант от Близкия изток не е починал заради насилие от страна на полските служби.

Мигрантите не се намират на „ничия земя“. Там, където свършва Полша, започва Беларус. Границите между двете държави се определят от ясна разделителна линия. Лагерите на мигрантите край граничната ограда са разположени на територията на Беларус.

Полша нееднократно се опитваше да изпрати хуманитарни транспорти за мигрантите, които се намират по белоруската страна на границата, но Беларус не разреши те да бъдат допуснати на нейната територия. В центровете в Полша са настанени 1000 мигранти. Те получават необходимата помощ от полските институции.

Действията на белоруския режим са придружени от интензивна кампания по дезинформация и пропаганда. Белоруските граничари целенасочено направляват към полската граница семейства с малки деца, а даже жени в напреднала бременност, за да заснемат видеа с тяхното участие. Те инструктират някои мигранти какво да казват пред медиите или какво да скандират. В процеса на създаване на дезинформационни материали участват представители на белоруските власти и на медиите, подвластни на режима.

Полското правителство създаде специален сайт на английски език, в който се публикува актуална информация за ситуацията на полско-белоруската граница, както и видео материали: https://www.gov.pl/web/border

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Застудяване и съществени валежи от дъжд и сняг утре
Застудяване и съществени валежи от дъжд и сняг утре
Изваждат кораба "Вера Су" на сушата, за да го ремонтират
Изваждат кораба "Вера Су" на сушата, за да го ремонтират