НОВИНИ

Потъването на кораба "Рубимар" в Червено море застрашава кораловите рифове (СНИМКИ)

потъването кораба рубимар червено море застрашава кораловите рифове снимки
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
15:43, 07.03.2024
Чете се за: 03:45 мин.
Екология
Слушай новината

Когато потъва в Червено море след нападение на хутите, корабът "Рубимар" превозва 21 000 тона тор, което може да предизвика масивен цъфтеж на водорасли. Той на свой ред може да създаде "мъртви зони" за морските обитатели и да лиши кораловите рифове от светлина, предаде Ройтерс.

Заедно с петното от изтекло гориво торовете от амониев фосфат и сулфат могат да доставят екстремно количество хранителни вещества във водите, където живеят редки корали, морски бозайници и рифови риби, разпространявайки замърсена пяна върху водата.

Сравнително плитките води в близост до мястото, където потъна корабът - тясна зона между Йемен и Еритрея, гъмжат от корали.

Приспособени към условията на топла вода, учените се надяват, че Червено море може да послужи като убежище за коралите, тъй като изменението на климата допълнително затопля Световния океан. Това прави всяко потенциално въздействие още по-значимо. Конфликтът в региона допълнително усложнява почистването.

Потъването на "Рубимар" може да се превърне в най-тежката екологична катастрофа, която регионът е преживявал от повече от десетилетие, каза Али Ал-Савалмих, директор на Морската научна станция към Йорданския университет.

Огромното количество торове може да стимулира прекомерния растеж на водорасли, които изразходват толкова много кислород, че обикновените морски обитатели не могат да оцелеят. Така се създават "мъртви зони", в които няма нищо живо. Торовете често съдържат и следи от вредни химикали, които са токсични за морските обитатели.

Потъването на "Рубимар" е един от малкото случаи през последните години, когато кораб е потъвал с огромни количества торове на борда, и вероятно единственото потъване в чувствителна коралова екосистема.

Обикновено Червено море е беден на хранителни вещества воден басейн, в който попадат малко изкуствени вещества.

Изследванията показват, че тъй като коралите там вече са специално приспособени към топлите води, те може да са по-устойчиви на повишаването на температурата на океана, тъй като се нуждаят от по-големи температурни аномалии, за да избелеят.

Избелването е процес, при който коралите изхвърлят цветните водорасли, живеещи в тъканите им, когато са подложени на топлинен стрес.

Снимки: БГНЕС

Въпреки това учените наблюдават, че рифовете в Червено море бързо губят кораловата си покривка между 2019 и 2023 г. вследствие на високите температури на океана. Установено е също, че коралите, изложени на изобилие от хранителни вещества, са по-податливи на топлинен стрес и избелване.

Цъфтежът на малки водорасли във водния стълб също така може да образува "мътна супа", която да блокира достъпа на слънчева светлина до рифовете.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спряха фонтан в Лас Вегас заради жълтоклюн гмуркач (СНИМКИ)
Спряха фонтан в Лас Вегас заради жълтоклюн гмуркач (СНИМКИ)
Пуснаха под домашен арест кмета на Омуртаг
Пуснаха под домашен арест кмета на Омуртаг