НОВИНИ

Повече градски автобуси се движат в Пловдив

Снимка: Архив
bnt avatar logo
от БНТ
12:55, 17.09.2023
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

Повече градски автобуси вече се движат в Пловдив от 15 септември. За това се разбраха общината и превозвачите, които обслужват линиите. В града ситуацията с трафика е сложна, тъй като се извършват няколко мащабни строителни ремонта. Колите по автобусните линии през лятото пък бяха редуцирани, което допълнително изнерви пътниците по спирките.

От 1 юли до 14 септември в Пловдив беше в сила лятно разписание на автобусните линии. Така вместо 228 коли, по маршрутите според графиците се движиха 193. От транспортните фирми имаха предложение това разписание да продължи да действа и след като учениците се върнат в час, защото трудно намират шофьори, които да изпълняват и намалените курсове. Поне 10 са необходими в една от фирмите превозвачи.

"Много от шофьорите вече са възрастни и се пенсионират, а знаете, че в този натоварен трафик в града много от шофьорите вече не искат да работят. Ако тези разписания, които са в момента, се изпълняват на 100 процента, аз мисля, че няма да има затруднения за гражданите", каза Димитър Чолаков – представител на транспортна фирма.

Тази възможност обаче не е приемлива за пловдивчани.

- Ще е страшно, особено там на края на града към Пазарджик са Руската и Английската гимназия. Хубаво е да са повече и да са по-начесто и ще е по-удобно и за децата, защото и те пътуват и трябва да речем бързо да се приберат, ходят на тренировки или имат после домашни.

- В пиковите часове е гъчканица и възрастните хора са прави, някой път негодуват, защото се блъскат с учениците, няма къде да седнат.

Преди повече от месец от общината официално са предупредили превозвачите, че от 15 септември трябва имат готовност да възстановят разписанията.

"Това са дългосрочни десетгодишни договори и там ясно е записано, че който изпълнява под 85 процента, а ако падне под 80 процента, е предпоставка за прекратяване на договора", обясни Тодор Чонов – заместник-кмет.

За неизпълнение на курсове и пропуски ще следят от общинското предприятие. На ден глобите могат да достигнат 1000 лева само за една линия.

Репортаж: Нели Ангелова, Васил Кръстев

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво да очакваме от световното първенство по борба в Белград?
Какво да очакваме от световното първенство по борба в Белград?
Донски и Лазаров спечелиха мача на двойки и намалиха изоставането на България за Купа "Дейвис"
Донски и Лазаров спечелиха мача на двойки и намалиха изоставането на България за Купа "Дейвис"