НОВИНИ

Протест под прозорците на властта на близки на загинали при катастрофи

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
12:00, 17.09.2023 (обновена)
Чете се за: 03:05 мин.
Общество
Слушай новината

Протест под прозорците на властта. Близки на загинали при катастрофи искат по-тежки наказания за виновните. Настояват в законодателството ни да се въведе терминът пътно убийство, а присъдата за това престъпление да е доживотен затвор.

Христина, Мариела и Галина три жени, които доскоро не са се познавали. Днес се прегръщат и плачат заедно за синовете си. И тримата са жертви на войната на пътя. Осъдени за смъртта им няма. На 14 май служебния автомобил, с който синът на Галина се прибира от работа с още двама колеги пада в дере от мост на магистрала "Струма". След близо месец Стефчо губи битката за живот и остава завинаги на 20 години. Според майка му, въпреки дъжда и хлъзгавия път жената, която шофирала колата, карала с около 140 км/ч при разрешени 70 км/ ч.

Галина Георгиева: "За това, че отне живота на моя син, за това, че осакати друго момче, тя си е вкъщи, гледа си децата, спинка си в леглото. Тя е свободен гражданин на тази държава."

Шофьорът, който преди година и пет месеца помел сина на Христина също е на свобода.

Христина Дойнова: "Пиян, блъска го и бяга. Беше пометен на пътя Боровец-Самоков."

На свобода с условна присъда е и турският гражданин, обвиняем за катастрофата, при която преди 5 години и два месеца загина музикантът Николай Николов - Нико.

Мариела Николова: "Чудо трябва да стане, за да бъде потърсена и намерена тази справедливост, която ние вече търсим не за нашето дете - за всичките деца в България - ние се борим за тях."

Христина Дойнова: "Трябва да са спре тази безмилостна война - жестока по пътищата. Нашите повече няма да се върнат - да се преборим за другите деца. Законите да бъдат по-строги!"

Родителите на загинали деца залепиха некролози на един от входовете на Народното събрание.

Галина Георгиева: "Ако не ги махнат, да влезнат утре сутрин, да погледна нашите деца в очите - няма ги! И ако не седнат те и не помислят за бъдещето на България за тези деца, за живите деца, които остават. Това ще продължи."

Протестът приключи с шествие до пешеходната пътека, на която в началото на септември беше убит 15-годишният Филип.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Добрин Гьонов: Ако изградим силен отбор, ще се намесим в борбата за титлата
Добрин Гьонов: Ако изградим силен отбор, ще се намесим в борбата за титлата
Мира Добрева вече диша сама, състоянието ѝ се подобрява
Мира Добрева вече диша сама, състоянието ѝ се подобрява