НОВИНИ

Пожарът от Гърция вече е на километър от българската граница

Гаси се само с летателна техника заради наличието на мини в района

Снимка: БНТ
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Миглена Медарова
12:03, 21.07.2024
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
Слушай новината

През цялата нощ пожарникари пазят границата с Гърция, за да не позволят пожарът оттам да навлезе на наша територия. Огънят в планината Славянка вече е на километър от граничната бразда. Пожарникари и горски служители дежурят край санданските села Петрово и Голешево, правят пътеки и разчистват растителността.

Притесненията са заради вятъра, който разпалва огъня и е възможно в следобедните часове да премине на българска територия и да засегне горския резерват "Али ботуш".

Хеликоптери от гръцка страна постоянно правят обходи и сипват вода. В момента той се гаси единствено и само от летателна техника, защото районът е недостъпен. Хора от пограничните райони разказаха пред екипа ни, че преди години отново е имало пожар в планината и отново е използвана само летателна техника, тъй като в района вероятно има останали мини и е опасно за пожарникарите да обхождат.

Пожарникари и горски от българска страна разчистват растителност и боклуци, които биха могли да се възпламенят. На граничната бразда мъж с багер прави просеки.

"Правим колкото се може по-дълга отсечка, за да имаме фланг за утрешния ден или ако се наложи, ако дойде пожарна. Ако наближи много, ще запалим насрещен пожар, за да го прегазим. Най-близко е Голешово - то е в пряка дистанция на около километър. Лошото е, че се намираме в иглолистни насаждения и смолата по тях много бързо гори", посочи Стойко Велянов - ДГС Катунци.

Екипът ни разговаря с жители на Голешево - те са притеснени и имат готовност ако се наложи, да се включат в гасенето или да се евакуират.

Вижте още в прякото включване

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Кузманов извоюва титлата на сингъл на турнир от сериите Чалънджър в Астана
Димитър Кузманов извоюва титлата на сингъл на турнир от сериите Чалънджър в Астана
Младостта, опитът, любовта и приятелството са победители на TroyanRun – По стъпките на Левски
Младостта, опитът, любовта и приятелството са победители на TroyanRun – По стъпките на Левски