НОВИНИ

Пожарникари и спасители блокираха центъра на София с искане за по-високи заплати

Николай Минков
от Николай Минков
19:34, 19.02.2022
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Пожарникарите и спасителите протестираха в столицата. За кратко беше блокиран бул. "Дондуков" под прозорците на властта. Те настояват за увеличение на заплатите в МВР, повече средства за материално-техническо обезпечаване и диалог с ръководството на вътрешното министерство във връзка с предстоящите структурни реформи.

Протестът започна по обяд пред Министерския съвет. Основното искане на огнеборците е в проекта за държавен бюджет да бъде заложено повишение на заплатите им.

За поредна година служителите на МВР не са финансово стимулирани, не е оценен техния труд и желаем повишение на възнагражденията с 20%. С това ще догоним разликата от преди година и половина, когато от първи август, с решение на МС, във вид антиковид мерки бяха повишени с 30% възнагражденията на 34 държавни агенции и административни структури в държавата. Тогава бяхме пропуснати. Тази година, в проекта към бюджета също се предвижда на една група хора, каза Станимир Миланов от Национален синдикат на пожарникарите и спасителите "Огнеборец".

Огнеборците настояват и за 100 млн. лв. допълнително за капиталови разходи, твърдейки, че сега заложените едва 30 млн. не гарантират безопасни условия на труд.

Имайки предвид, че министерството през последните години перманентно е недофинансирано в тази си част, което след себе си води до невъзможности за ремонтиране на сграден фонд, поддръжка на сграден фонд и работим при изключително лоши битови условия. Също така се отразява и при осигуряване на безопасни условия на труд, така че категорично настояваме и в това перо да се предвиди допълнителен финансов ресурс, каза Венцислав Станков - президент на Национален синдикат на пожарникарите и спасителите "Огнеборец".

Протестиращите приеха декларация с основните си искания и се опитаха да я внесат в Министерския съвет. След като никой от властта не излезе да я получи, те я залепиха на правителствения вход.

Малко след 13.30 ч. протестиращите се отправиха на шествие по булевард "Цар Освободител", Министерството на финансите и Народното събрание.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов с критика към управляващите заради Шенген
Борисов с критика към управляващите заради Шенген
Марица Пловдив с рутинна победа над Локомотив София
Марица Пловдив с рутинна победа над Локомотив София