НОВИНИ

Позитивен реализъм - какви са резултатите от първите срещи на контактната група

живо плевнелиев днешните срещи партиите позитивен реалист съм
bnt avatar logo
от БНТ
14:52, 22.10.2022
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

Контактната група, водена от Росен Плевнелиев и Соломон Паси, проведе срещи с парламентарните групи на ГЕРБ-СДС и "Български възход". След срещите Плевнелиев заяви, че е "позитивен реалист".

"Виждаме, че партиите все още са се окопали в своите окопи, пропагандата е на предна линия, но тези две партии, с които днес говорихме, ни дават позитива в реализма. И с ГЕРБ-СДС и с Български възход намираме много добри и пресечни точки, добри решения по всички възможни теми. Самите ние научаваме много и си задаваме въпроса: "Добре де - с всеки поотделно се разбираме, как така поотделно можем, а заедно не можем. Това ли е съдбата на българския народ - 1 и 1 никога да не е 2", заяви Плевнелиев.

ГЕРБ след срещата с контактната група: Ще положим усилия докрай, надяваме се някои партии да преосмислят позициите си

Той допълни, че се води непрекъсната комуникация и с трите партии, които са отказали да участват в преговорите - "Продължаваме промяната", "БСП за България" и "Демократична България".

„Български възход“ се обяви за антикризисно правителство след срещата с контактната група

"Отказът от диалог е, защото тези партии все още са останали в предизборните си настроения. Тези избори минаха през голяма злоба и негативна кампания. Уважаеми политици, не се прави така и неслучайно активността беше толкова ниска. Дори да се отиде на избори - идете на тези избори не с хейт, и омраза, и наливане на масло в огъня, а с готови и работещи решения. Апелът ни към тези партии, които отказаха да се срещнат с нас, е именно в тази посока", заяви Плевнелиев.

В понеделник предстои среща на контактната група и с ДПС. След нея Росен Плевнелиев и Соломон Паси ще внесат проект на декларация в 48-ото Народно събрание, отразяваща общите въпроси, по които партиите са декларирали, че ще работят. Тя ще бъде съгласувана и с партиите, които отказаха участие в срещите.

"Ако успеем, успява цял народ", допълни Соломон Паси.

Официално: И "Демократична България" отказа участие в срещите с контактната група

Междувременно днес стана ясно, че и "Демократична България" са отказали писмено да участват в срещите с контактната група. Така отказалите партии стават три - "Продължаваме Промяната", "БСП за България" и "Демократична България" .

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Български възход" се обяви за антикризисно правителство след срещата с контактната група
"Български възход" се обяви за антикризисно правителство след срещата с контактната група
Борисов поиска контактна група за бюджета с президента Румен Радев и служебното правителство
Борисов поиска контактна група за бюджета с президента Румен Радев и служебното правителство