НОВИНИ

ПП-ДБ са събрали подписи да предложат отстраняване на шефа на Антикорупционната комисия

Проектът на решение за освобождаване на Антон Славчев вече е внесен в деловодството на НС

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
11:58, 09.08.2024 (обновена)
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Лена Бориславова - ПП-ДБ
Снимка: БТА
Слушай новината

ПП-ДБ са събрали 84 подписа, за да поискат оставката на шефа на Антикорупционната комисия Антон Славчев, съобщи депутатът от коалицията Лена Бориславова. Освен ПП-ДБ подписката са подкрепила "Възраждане" и двете фракции на "Величие".

Според Бориславова ще успеят да осигурят нужно мнозинство в зала.

"Очакваме да имаме подкрепа в зала, тъй като Славчев е кадър на Пеевски. Това е едно мерило, да видим дали може на има ГЕРБ без Пеевски. Времето е достатъчно преди да излезем в кампания, имаме всички основания и фактори защо господин Славчев не трябва да оглавява"

Лена Бориславова коментира, че комисията функционира без никаква публичност.

"Днес сме внесли искането с подписите, то трябва да бъде разпределено на комисията, след което да бъде включено в дневния ред. Това може на стане и следващата седмица така и след депутатска ваканция септември."

"Разписано е в проекта на решение. Славчев не е титуляр, той е определен от Пламен Георгиев, без да има дебат по тази тема. Той на практика оглавява комисията, докато има разписано как трябва да бъде избран следващият председател".

Атанас Атанасов пък обясни, че Антон Славчев се е явил се на конкурс за прокурор и го спечели.

"След като той е заявил че исках да е прокурор нека да си встъпи в длъжност. Ако той иска да стане прокурор, да подаде оставка".

Малко след в съобщение от пресцентъра на ПП-ДБ беше съобщено, че е в деловодството на парламента вече е внесен проект на решение за освобождаване на Антон Славчев от поста председател на КПКОНПИ и предлага на негово място да бъде избран следващият по азбучен ред член на комисията - Антоанета Георгиева-Цонкова. Това се посочва в съобщение от пресцентъра на ПП-ДБ.

Оттам уточняват, че с проекта на решение се иска освобождаването на Антон Славчев като член и изпълняващ функциите председател на Комисията за противодействие на корупцията и на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, тъй като той оглавява временно и двете комисии след разделянето на КПКОНПИ и изпълнява реално председателски функции, без да е избиран по правилата.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гуцанов: Горица Грънчарова не е свързана с БСП
Гуцанов: Горица Грънчарова не е свързана с БСП
Париж 2024: Ансамбъл на България - квалификации, съчетание с пет обръча (ВИДЕО)
Париж 2024: Ансамбъл на България - квалификации, съчетание с пет обръча (ВИДЕО)