НОВИНИ

ПП: Новината, че служебното правителство няма да внесе бюджет в НС, е силно притеснителна

новината служебното правителство внесе бюджет силно притеснителна
bnt avatar logo
от БНТ
15:05, 25.10.2022 (обновена)
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

"Новината, че служебното правителство няма да внесе бюджет в Народното събрание, е силно притеснителна. Това, което те са го подготвили, не искат да го внесат. Казват, че ще внесат единствено закон за удължаване на действието на текущия бюджет, така че бюджетът от 2022 да се използва и за 2023 година", заяви Асен Василев от "Продължаваме Промяната" на брифинг в кулоарите на парламента.

По думите му отговорното нещо в момента, без да е ясно дали ще има или няма да има формирано правителство, е служебният кабинет да внесе бюджета и Народното събрание да приеме бюджет. Според Асен Василев българските граждани и бизнес не могат да останат без бюджет.

"Бюджет може да бъде внесен само от Министерския съвет, а не от народни представители, така че единствената опция да имаме нормален, реален, бюджет догодина, е служебният кабинет да си изпълни задължението по Конституция и да внесе Закон за бюджета, който да бъде разгледан от това Народно събрание", допълни Асен Василев.

По-рано днес по време на изслушване в Народното събрание министърът на финансите Росица Велкова съобщи, че служебното правителство ще предложи т.нар. удължителен закон, който удължава действието на бюджетните закони от 2022 година, с цел осигуряване на възможност за реализиране на плащания до приемането на бюджетните закони за 2023 г. с политики, предложени от редовен кабинет.

От трибуната министър Велкова акцентира, че Министерството на финансите е разработило три варианта на проектобюджет за 2023 година. Те отчитат фискалните тенденции, риска от нарушаване на фискалните правила по Закона за публичните финанси, поетите разходни ангажименти от 2022 година, както и натрупаните структурни бюджетни дисбаланси в частта на разходите. Вариантите са разработени въз основа на актуализираната есенна макроикономическа прогноза и въз основа на очакваното изпълнение на бюджета за тази година.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мартин Тошев пети на европейското по щанги за младежи
Мартин Тошев пети на европейското по щанги за младежи
Срив в мрежата: Приложение за безплатни съобщения спря да работи
Срив в мрежата: Приложение за безплатни съобщения спря да работи