НОВИНИ

Правителството декларира готовността на България за принос към мисията на ЕС за подпомагане на Украйна

живо министерски съвет събира заседание
bnt avatar logo
от БНТ
15:09, 09.11.2022
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Слушай новината

Министерският съвет прие решение за оказването на военна и военно-техническа помощ на Украйна, с което декларира готовността на България за принос към мисията на ЕС за подпомагане на Украйна (EU МАМ).

Мисията се провежда в рамките на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС с първоначална продължителност две години от момента на нейното стартиране. Тя е част от Интегрирания подход на ЕС за оказване на подкрепа на Украйна и ще допринесе за подобряване на военните способности на Въоръжените сили на Украйна, с цел тяхното възстановяване и ефективно провеждане на операции, което ще позволи на страната да защити своята териториална цялост в рамките на международно признатите ѝ граници, ефективно да упражнява своя суверенитет и да защити украинските граждани.

Участието на Република България в EUMAM ще бъде ясен знак за подкрепата на страната ни към Общата политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз и в частност, на мисията за военно подпомагане на Украйна, посочват от служебното правителство.

Отчитайки предоставяната помощ от българска страна за Украйна от началото на агресията, досегашният устойчив ангажимент на Република България към Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС, както и близостта на конфликта до нашата граница и значението му за сигурността в Европа, приносът на страната ни към новата мисия е в унисон с усилията на останалите държави членки.

С приемането на това решение Република България затвърждава своята съюзна солидарност към общите усилия в подкрепа на международния мир и сигурност, посочват още от МС.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стеф Къри избухна с 47 точки за успеха на Голдън Стейт над Сакраменто със 116:113
Стеф Къри избухна с 47 точки за успеха на Голдън Стейт над Сакраменто със 116:113
Нефтохимик гостува на Аркада в първи 1/16-финал за Купата на CEV
Нефтохимик гостува на Аркада в първи 1/16-финал за Купата на CEV