НОВИНИ

Правителството одобри промени в издаването на българските лични документи

правителството одобри промени издаването българските лични документи
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
16:40, 10.02.2021
Чете се за: 01:35 мин.
У нас
Слушай новината

Министерският съвет одобри проект за изменение и допълнение на Правилника за издаване на българските лични документи, приет с ПМС № 13 от 2010 г.

Издаването на временната карта за самоличност ще се извършва служебно от Дирекция „Български документи за самоличност“ или областните дирекции на министерство на вътрешните работи (МВР) по седалище на съда, наложил съответната мярка, в срок до 8 работни часа от получаването по служебен път на съдебното разпореждане за отнемане на документите за самоличност.

В документа, изготвен в съответствие с изменението на Закона за българските лични документи, се посочва и изискването след издаване на временна карта за самоличност, структурата, която я е издала, да уведоми за това съда и лицето, на което е издадена.

Предадените и отнети лични карти и паспорти ще се съхраняват от съответната структура на МВР, в която са регистрирани заявленията за издаване на заместващия документ.

В случаите когато липсват някои от необходимите биометрични данни или ако от първоначалното им снемане са изминали повече от 59 месеца, при издаването на временна карта за самоличност ще се спазва общия ред за издаване на български лични документи, а именно чрез явяване на лицето на съответното гише за административно обслужване. В документа е посочен и редът за подмяна на временната карта за самоличност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мениджърът на Скатов: Алпинистите са правили въже с дрехите си
Мениджърът на Скатов: Алпинистите са правили въже с дрехите си
Автомобил блъсна младеж на спирка във Варна и избяга
Автомобил блъсна младеж на спирка във Варна и избяга