НОВИНИ

Правителството отпуска 10 милиона лева помощ за Карловско, обяви Главчев

димитър главчев успяхме съкратим сроковете строежа национална детска болница
Снимка: Десислава Кулелиева
bnt avatar logo
от БНТ
11:03, 05.06.2024
Чете се за: 03:47 мин.
У нас
Слушай новината

Правителството ще отпусне 10 милиона лева помощ за възстановяване на Карловско след бедствието преди две години.

"Днес приемаме постановление за 10 млн. отпускане на пари. Можете да попитате кметовете колко време не са получавали нищо въпреки уверението, че ще получат, но на нас това с колегите ни е познато - да решаваме проблеми с многогодишна давност", заяви служебният премиер.

Като друга водеща тема Главчев посочи стъпките за строеж на Националната детска болница.

"На 1 юни всички станахте свидетели на разчистването на терена на Националната детска болница. Датата не беше избрана случайно. И се надявам, всички да са ни простили за закъснението от един ден, защото бяхме обещали, че ще стартираме на 31 май", заяви служебният премиер Димитър Главчев на заседание на МС.

Служебният министър посочи, че от тогава до днес са предприети много действия в посока на съкращаване на всички срокове, "които могат да бъдат съкратени".

"Като започнем от срока за разчистване на терена, който първоначално беше определен за 7-месечен. Още на следващия ден се събрахме с колегите и успяхме да постигнем двумесечно съкращение на срока, като идеята е да се работи през месеците, които са подходящи за такива дейности".

"От Министерство на здравеопазването влязоха в комуникация с Международната инвестиционна банка. И от там са получили потвърждение, че и този срок ще бъде съкратен т.е. преди края на годината ще имаме в тези два сегмента, ще имаме значителен напредък", каза служебният премиер.

Главчев допълни, че изключително неприятно впечатление му е направил изпълнителят на проекта, който "два дни поред не е извършвал никакви дейности".

"Т.е. това е пример за това как, когато на високо ниво се взимат решения, това е пример как това може да бъдат бламирани от изпълнител".

Служебният премиер уточни, че е направена проверка и увери, че:

"Бъдете сигурни, че ние не симулираме активност, а искаме реални дейности и до последния ден до когато е това правителство ще следим какво се случва и с този проект", категоричен беше Главчев.

Като следваща тема в заседанието на МС Главчев посочи посещението на ГКПП "Капитан Андреево".

"Това е част от цялостния план, който искаме да приемем за цялостна модернизация на ГКПП-та".

По думите му след две,три години се очаква "Капитан Андреево" да стане най-големият сухоземен пропускателен пункт в света.

"С по 10% на година се увеличава мисля трафикът и се очаква, сега последните пет години, се е увеличил 50%. Очаква се до следващите две, три да се случи същото", каза Главчев.

Днес ще бъде прието и постановление за украинските бежанци, което касае туристическия сектор. Най-важната тема Димитър Главчев остави за финала на представянето на дневния ред на МС, а именно изборите и призова:

"Гласувайте активно на изборите, за да може да има редовно правителство, което да работи в посока подобряване живота на българските граждани!", допълни служебният премиер.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хеликоптер от Румъния транспортира от Враца мъж и жена, пострадали при катастрофа (ВИДЕО)
Хеликоптер от Румъния транспортира от Враца мъж и жена, пострадали при катастрофа (ВИДЕО)
Отменени и закъсняващи влакове заради повреда в контактната мрежа на гара Подуяне в София
Отменени и закъсняващи влакове заради повреда в контактната мрежа на гара Подуяне в София