НОВИНИ

Правосъдният министър ще обжалва пред ВАС избора на Сарафов

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
17:10, 23.06.2023
Чете се за: 04:52 мин.
Сигурност и правосъдие
Снимка: Десислава Кулелиева
Слушай новината

Борислав Сарафов е търсил съдействие от правосъдния министър, за да получи достъп до кабинета на главния прокурор. Това стана ясно по време на изслушване на Атанас Славов в парламента. Правосъдният министър потвърди още, че ще обжалва пред ВАС избора на Сарафов. Изслушването беше в отсъствието на вносителите от ПП-ДБ.

Правосъдният министър се отзова на поисканото от управляващите от "Продължаваме Промяната" - "Демократична България" изслушване за назначаването на Борислав Сарафов за изпълняващ функциите главен прокурор. Оказа се обаче, че в залата не присъства никой от вносителите и няма кой да представи нито мотивите, нито основния въпрос.

"Някои обявиха поведението на мандатоносителя за политическа шизофрения. И когато мнозинството очаква това изслушване да се състои, вносителите дори не са в пленарна зала", каза Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ-СДС.

"Тук, в тази зала, има представител на ДБ. И това е министърът. Сега, вярно, че е министър, но си е от ДБ. И предлагам екстравагантното решение той да се самопредстави в изслушването, защото все пак е от ДБ", каза Тошко Йорданов, председател на ПГ на "Има такъв народ".

С мотива "да не се копае дъното" Десислава Атанасова призова председателя на парламента да представи предложението за изслушване. А Росен Желязков взе "Соломоновско" решение.

"Няма възможност, независимо, че е направено по процедура, който и да е народен представител - в това число и председателя да направи парламентарна субституция на вносител на предложение. И за да не се проваля процедурата, министърът има възможността по чл. 60 да вземе отношение по въпросната тема, предмет на изслушването", каза Росен Желязков, председател на Народното събрание.

Доц. Славов подчерта, че още преди издаването на Указа на президента е изразил личното си становище на юрист, че именно Пленума на Висшия съдебен съвет трябва да посочи кой да изпълнява функциите на главен прокурор.

"Трябва да отбележа, че все пак министърът на правосъдието като единственият министър, уреден в Конституцията, на конституционно ниво, с конституционни функции има задължение да е в максимална степен независим. Да го кажа по друг начин, министърът на правосъдието трябва да е по-близо до правото и правосъдието, отколкото до политиката", каза доц. д-р Атанас Славов, министър на правосъдието.

И допълни, че въпреки различната му позиция, като министър е съдействал още в петък за изпълнение на решението на прокурорската колегия, Борислав Сарафов да започне нормално да изпълнява възложените му функции на главен прокурор.

"Получих обаждане от г-н Сарафов, за да му осигуря достъп до помещенията на главна прокуратура, където се оказа, че г-н Гешев в петък, вече след като е освободен от длъжността главен прокурор, се е намирал", каза Славов.

Сарафов е търсил съдействие от правосъдния министър за достъп до кабинета на главния прокурор

А спорът кой трябва да определи изпълняващия функциите внесъл във Висшия съдебен съвет.

"Едната теза, застъпвана от членовете на прокурорската колегия е, че доколкото тук не става дума за избор на главен прокурор с всички негови функции и компетенции по Конституция и по Закон, този избор следва да се извърши от прокурорската колегия. Другата теза, която е застъпвана също от членове на ВСС е, че в Закона за съдебната власт няма изрична процедура за избор на изпълняващ функциите главен прокурор или изпълняващ функциите на председателите на ВКС и ВАС. И смея да кажа и двете позиции бяха аргументирани изцяло въз основа на Конституцията и Закона", каза Славов.

Той допълни, че решение на този чисто правен спор може да даде само Върховния административен съд. По тази причина той ще оспори по законосъобразност решението на прокурорската колегия, а от решението на съда зависи каква процедура ще се прилага при подобни казуси.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Босна и Херцеговина остана без своя селекционер
Босна и Херцеговина остана без своя селекционер
БК Ямбол праща четирима наставници на звезден треньорски семинар в Белград
БК Ямбол праща четирима наставници на звезден треньорски семинар в Белград