НОВИНИ

Празнична програма по БНТ 1 за Деня на независимостта на България

празнична програма бнт деня независимостта българия
bnt avatar logo
от БНТ
07:21, 22.09.2022
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Слушай новината

На 22 септември (четвъртък), по случай 114 години от провъзгласяването на Независимостта на България, БНТ 1 ще излъчи специална празнична програма. Сред акцентите в нея са преки предавания от град Велико Търново на церемонията по издигането на националния трибагреник и тържествената заря-проверка, документални и игрални филми, както и концерт-спектакъл на ансамбъл „Чинари“.

Празничната програма на Българската национална телевизия започва в 10.25 ч. с церемонията по издигане на националния трибагреник пряко от Велико Търново.

В 13.25 ч. по БНТ 1 следва историческата драма "Калоян" на режисьорите Дако Даковски и Юри Арнаудов. В главните роли участват актьорите Васил Стойчев, Спас Джонев, Цветана Манева, Иван Тонев, Николай Дойчев, Борис Арабов и други. Програмата продължава в 15.10 ч. с документалния филм "България – това съм аз", а в 16.25 ч. по БНТ 1 започва концерт-спектакълът "Траките" на ансамбъл "Чинари".

Навръх Деня на независимостта на България, в 17.50 ч., обществената телевизия ще припомни на зрителите документалния филм "Денят на независимостта", който провокира с въпросите, които поставя: "Можем ли сто години по-късно да кажем, че сме успели да запазим своята независимост? Можем ли сто години по-късно отново да се изправим срещу по-силните от нас и да излезем победители? Можем ли сто години по-късно да погледнем в очите онези, които ни гледат от фотографските портрети и да им кажем, че все още вървим по техните стъпки?".

В 19.00 ч. по БНТ 1 следва документалният филм "България независима вовеки". Лентата показва как България отхвърля васалната зависимост от Османската империя, наложена ѝ от Берлинския договор, сключен през 1878 г., и отново се появява на картата на Европа. 30 години след края на петвековното османско владичество, на 22 септември 1908 г. в двора на църквата "Свети Четиредесет мъченици" в древната столица Велико Търново княз Фердинанд прочита историческия манифест за обявяване независимостта на България.

Програмата на обществената телевизия продължава в 19.25 ч. с пряко излъчване от Велико Търново на тържествената заря-проверка по случай 114 години от провъзгласяването на Независимостта на България.

В празничната вечер от 22.00 ч. по БНТ 1 започва любимият български игрален филм "След края на света" на режисьора Иван Ничев. Лентата разказва за привидната етническа хармония на Балканите, за чистотата на спомена от детството и за силата на чувствата. В ролите зрителите ще видят звездите Стефан Данилов, Васил Михайлов, Татяна Лолова, Георги Калоянчев, Катерина Дидаскалу, Златил Давидов, Жана Даковска и др.

На празничния 22 септември гледайте програмата на БНТ 1!

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата в Ню Йорк заведе дела за финансови измами срещу Тръмп и три от децата му
Прокуратурата в Ню Йорк заведе дела за финансови измами срещу Тръмп и три от децата му
Размяна на пленници между Москва и Киев: Зеленски поиска "справедливо наказание" за Русия
Размяна на пленници между Москва и Киев: Зеленски поиска "справедливо наказание" за Русия