НОВИНИ

Празнично богослужение за Второ възкресение събра стотици българи в Желязната църква в Истанбул

рождественската литургия желязната църква събра българската общност истанбул
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
17:37, 16.04.2023
Чете се за: 02:30 мин.
По света
Слушай новината

Желязната църква "Свети Стефан" на брега на Златния рог в Истанбул събра днес стотици миряни на празнично богослужение за Второ възкресение на Иисус Христос.

Сред тях се открояваше общността на българите в града край Босфора, наричани цариградските българи начело с председателя на църковното настоятелство Димитри Йотев.

Много туристи от България на различни възрасти, дошли специално, за да посрещнат Великден в Истанбул и да се черкуват в българската църква, изпълниха църквата и двора. Тук бяха и представители на генералното консулство на България в Истанбул.

Тържествената литургия бе отслужена от архимандрит Харалампи Ничев. Прочетени бяха текстове от Евангелието на различни езици, включително и на турски език. Църковният хор с диригент Кирияко Лиязе изпълни религиозни песнопения.

Пред БТА отец Харалампи Ничев подчерта, че смисълът на Христовото Възкресение е да има мир между хората.

“Защото Възкресението на господа Иисуса Христа е заради нас, човеците, заради нашето спасение той отиде на кръста и възкръсна, за да може да победи смъртта. А изразът да победиш смъртта, значи да победиш живота. И посланието днес на нашата църква е да има добро между хората и да се обичаме”, каза отецът.

От амвона той поздрави присъстващите с "Христос воскресе". След това всички се размениха боядисани яйца според традицията. След църковната служба в представителния салон на българската екзархия в квартала Шишли се състоя традиционната великденска среща на цариградските българи, съпроводена с песни и танци.

“Великден е един от най-големите и светли празници на нашата общност, който празнуваме по дългогодишна традиция. По случай празника от сърце пожелавам на всички здраве, светлина и благоденствие”, каза председателят на общността на българите Димитри Йотев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арсенал загуби нови две точки в битката за титлата в Англия
Арсенал загуби нови две точки в битката за титлата в Англия
Константин Костадинов най-полезен при загуба на Паленсия, Емил Стоилов и Менорка с успех в плейофите
Константин Костадинов най-полезен при загуба на Паленсия, Емил Стоилов и Менорка с успех в плейофите