НОВИНИ

Празнуваме Деня на детето

празнуваме деня детето
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
08:02, 01.06.2021
Чете се за: 05:12 мин.
Още
Слушай новината

На 1 юни празнуваме Международния ден на детето. Празникът води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, състояла се в Женева през 1925 година.

Идеята за отбелязване на този ден идва през 1925 година, когато китайският генерален консул в Сан Франциско събира няколко китайски деца сираци и ги води на празника на лодките дракони (китайски празник, водещ началото си от древността и свързан с пролетното равноденствие). По-късно неговата инициатива е продължена, като независимо от благотворителната акция в САЩ и в Европа се провежда международна конференция по въпросите на детското здраве.

През 1949 г. денят официално е обявен за Международен ден за защита на децата. А през 1950 г. 1 юни за първи път е честван едновременно в 51 страни по света.

У нас специално за Деня на детето са организирани редица празненства и инициативи в цялата страна.

Държавната агенция за закрила на детето и Столична община организират „Весел празник на площада“ – на 1 юни пред Столичната библиотека ще има много забавни игри, викторини, атракции, детски песни, подаръци и безплатни читателски карти за децата. Събитието е организирано от Агенцията за закрила на детето, Столична община – дирекция „Култура“ и Столичната библиотека. Началото е от 11.30 ч., когато децата на София ще могат да рисуват заедно с художника Иван Яхнаджиев, ще има изпълнения на музикални и танцови състави от Двореца на децата. Празникът продължава в 14.30 ч. със забавна програма с участието на герои от филмчето „Пес патрул“, детска вокална група „Смехоранчетата“ с ръководител Галина Коджаманова, много игри и викторини с подаръци. През целия ден ще има стрийминг излъчвания от празничната програма, която при лошо време ще се премести в Американския център и Детския център на Столичната библиотека.

Децата на София рисуваха, пяха и танцуваха за празника си - 1 юни (Снимки)

„Един човек – дете на града“ – празник до „Един човек“ в Градската градина. От 11.00 до 13.00 ч. ще рисуваме, ще пишем и ще се забавляваме с една гигантска играчка. Тя прилича на супер компютър, на герой от електронна игра, на система за видеоразговори или на загадъчно технологично същество с изкуствен интелект. Авторът на „Един човек“ Венелин Шурелов ще отговаря на вашите въпроси за това как работи фигурата от екрани, как е направена, защо изглежда така, какво търсят с изкуството си съвременните творци. Мястото е пл. „Княз Александър I Батенберг”. Събитието се организира съвместно със Столична община, Унгарския културен институт – София, Първо основно училище „Васил Левски“ – Костинброд, Унгаро-българската търговска камара, Националната художествена академия и с подкрепата на Йордан Петров Бочков. „Един човек“ е първият проект по програма „Навън“ на Столична община за подкрепа на временни художествени инсталации в градска среда.

От 17.30 ч. започва празникът в парк „Дружба“ до езерото. Той е част от Културния календар на Столична община и се организира от район „Искър“ и дом на културата „Искър“. Очакват ви песни, смях, игри, детска дискотека, Пипи, Томи и Аника, клоунът Роско. Ако времето е лошо празникът ще се премести на закрито в дом на културата „Искър“.

Тържествата по деня на детето продължават на 5 юни, когато ще се отбележи десетата годишнина на Детския панаир. Събитието включва над 40 културно-образователни инициативи за деца и по традиция ще се проведе на пред Народния театър „Иван Вазов”. Съорганизатори са Фондация „Изиарт“ и Столична община, а всички инициативи са с вход свободен. От 11.00 до 19.00 ч. на територията на Градската градина и в близките музеи и галерии ще има работилници по стъклопис, архитектура, пясъчни рисунки, грънчарство, калиграфия и много други. Очакват ви още музикални и театрални спектакли, танци и игри за най-малките. Както всяка година ще бъде показана и истинска пожарна кола, на която малчуганите ще могат да се качат и да усетят вълнението, като влязат в ролята на истински пожарникари. Детски панаир е част от Календара на културните събития на Столична община за 2021 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Служителят, инсценирал кражбата в Разлог, имал роднински връзки със собственика
Служителят, инсценирал кражбата в Разлог, имал роднински връзки със собственика
Омбудсманът: Очаквам КЕВР да отхвърли исканията на топлофикациите за по-високи цени
Омбудсманът: Очаквам КЕВР да отхвърли исканията на топлофикациите за по-високи цени