НОВИНИ

Празнуваме Еньовден

празнуваме еньовден
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
10:07, 24.06.2024
Чете се за: 01:45 мин.
У нас
Слушай новината

Отбелязваме Еньовден. Празникът на билките се чества на 24 юни всяка година. На същата дата православната църква чества рождението на Св. Йоан Кръстител и често обредите и традициите на двата празника се преплитат.

В различните географски области името се произнася по различен начин - в Софийска област името на празника е Яневден, в Струга - Иванден, в Охрид - Ивъндън, във Великотърновско - Иван бильобер или Драгийка. Празникът съвпада с лятното слънцестоене, затова и много от поверията и обичаите са свързани с пътя на небесното светило и култа към него. Според народа на Еньовден започва далечното начало на зимата - казва се "Еньо си наметнал кожуха да върви за сняг". Вярва се, че сутринта на празника, когато изгрява Слънцето, "трепти", "играе" и който види това ще бъде здрав през годината.

Снимки: БТА

Точно по изгрев всеки трябва да се обърне с лице към него и през рамо да наблюдава сянката си. Отразява ли се тя цяла човекът ще бъде здрав през годината, а очертае ли се наполовина ще боледува.

Вярва се, че преди да "тръгне към зима" слънцето се окъпва във водоизточниците и прави водата лековита. После се отърсва и росата, която пада, е с особена магическа сила. Затова всеки трябва да се умие преди изгрев в течаща вода или да се отъркаля в росата за здраве.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тихомир Иванов спечели състезание на скок височина в Германия
Тихомир Иванов спечели състезание на скок височина в Германия
Километрично задръстване на Северната тангента в посока София
Километрично задръстване на Северната тангента в посока София