НОВИНИ

Преболедували COVID-19 учители ще могат да се преглеждат безплатно при специалист

години обявяването извънредно положение заради covid научиха лекарите
bnt avatar logo
от БНТ
15:23, 01.06.2022
Чете се за: 02:02 мин.
Още
Слушай новината

Учители, преболедували COVID-19, ще се преглеждат безплатно при специалист, а педагози с различни заболявания ще се възстановяват с лечебни процедури. Работещите в системата на предучилищното и училищното образование вече могат да се възползват от поредното издание на Националната програма „Профилактика и рехабилитация на педагогическите специалисти“. Тя ще покрива разходите им за лечение, направени в периода 13 май – 30 септември 2022 г.

Общо 180 000 лв. са предвидени за профилактика, а 200 000 лв. за рехабилитация. По първия модул преболедувалите COVID-19 ще получават до 30 лв. за допълнителни профилактични прегледи, консултации и/или изследвания извън осигурените в рамките на задължителното здравно осигуряване. Сумата е увеличена двойно в сравнение с миналата година, когато програмата покриваше до 15 лв.

От подкрепата ще могат да се възползват до 6000 педагози. За нея могат да кандидатстват всички преболедували, без значение кога е боледуването, но прегледът трябва да е в периода от 13 май до 30 септември 2022 г. От програмата могат да се възползват и учители, които са били включени в нея и миналата година.

В списъка, който дава право на рехабилитация, влизат 10 групи заболявания. Сред тях са сърдечно-съдови, стомашно-чревни и чернодробни, кожни, заболявания на дихателната система, на опорно-двигателния апарат, бъбреците и заболявания на периферната нервна система. На всеки педагогически специалист ще бъдат възстановени до 100 лв. от направените разходи. Финансова помощ ще получат до 2000 учители.

За да участват в програмата, педагогическите специалисти трябва да подадат декларация до директора на своята образователна институция. Изискват се също и медицински документи, доказващи проведената профилактика или рехабилитация. Крайният срок е 5 октомври.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Децата от школата на "Реал Мадрид" във Видин играха на Националния стадион (СНИМКИ)
Децата от школата на "Реал Мадрид" във Видин играха на Националния стадион (СНИМКИ)
Вицепрезидентът Илияна Йотова открива Мултиевропейското първенство по таекуондо
Вицепрезидентът Илияна Йотова открива Мултиевропейското първенство по таекуондо