НОВИНИ

Протестиращи пред НС замеряха депутати с яйца и домати

Николай Минков
от Николай Минков
09:05, 13.08.2020 (обновена)
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

Депутатите бяха принудени да влизат в парламента за свиканото извънредно заседание под обсадата на протестиращи и викове "оставка". Недоволните ги замеряха с яйца и домати.

След 10.30 часа протестът приключи. "Обсадата" на НС беше свалена, а сградата вече е почистена от хвърлените яйца и домати.

По-рано протестиращите бяха обградили за кратко с жива верига сградата на парламента.

На протеста дойдоха и много привърженици, и симпатизанти на "Да, България", на Мая Манолова, БОЕЦ, Волт и други неформални организации.

Пристигна и лидерът на "Да, България" Христо Иванов.

"Борисов продължава дългогодишната си практика да унижава парламента, да неглижира суверена, днес се скри от изслушване, скри се от хората, ние го призовахме, нашите младежи от "Демократична България" го призоваха да дойде и да се извини за отношението към протестиращите и особено към младите протестиращи, на които той им каза, че не може да се управлява България без него", каза Иванов пред журналистите.

"Чакаме, за да поискаме оставката и на Борисов, и на цялото Народно събрание! Незабавно! ОСТАВКА!", каза от своя страна Георги Георгиев от сдружение БОЕЦ.

Протестиращите започнаха да се събират още от 7:30 ч., но на задния вход на Народното събрание, с което малко изненадаха силите за сигурност. Успяха да завладеят тротоара на мястото, където се предполага, че влизат депутатите.

Влизащите депутати от БСП и ДПС бяха посрещнати с домати и яйца.

Най-много пострада депутатът от ДПС Хамид Хамид, който дойде със служебната си кола до задния вход, слезе и само след около метър и половина беше ударен с яйца от протестиращите.

Гневът на протестиращите се насочи и към журналистката Ива Николова, срещу която също полетяха яйца.

Малко по-късно възникна напрежение между протестиращите и полицията. Недоволните настояваха да преминат тротоара, с твърдението, че е обществена собственост и органите на МВР нямат право да ги спират. До ескалация на напрежението не се стигна.

Снимки: Десислава Кулелиева

Наложи се допълнителни сили на МВР да се присъединят, за да предотвратят влизането на протестиращите в охраняемата зона на НС.

Извънредното заседание беше свикано по искане на БСП с две точки: актуализация на бюджета и изслушване на министър-председателя Бойко Борисов.

Депутатите не събраха кворум. В залата се регистрираха само 78 души и председателят на парламента Цвета Караянчева разпусна заседанието.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Параатлет търси средства, за да направи рампа в блока си
Параатлет търси средства, за да направи рампа в блока си
Извънредното заседание на НС се провали заради липса на кворум
Извънредното заседание на НС се провали заради липса на кворум