НОВИНИ

Преди местния вот: Вътрешният изборен туризъм приключи през месец май

местния вот вътрешният изборен туризъм приключи
bnt avatar logo
от БНТ
13:51, 13.07.2023
Чете се за: 10:37 мин.
У нас
Слушай новината

Тази есен ще гласуваме за кметове и общински съветници, които ще управляват през следващите 4 години. Ролята на местната власт е от изключително значение – тя е най-близо до хората и е свързана най-пряко с ежедневието на гражданите.

Затова местните избори обичайно се превръщат в оспорвана надпревара. Трябва да се има и предвид, че в тези избори нашият глас има относително най-висока тежест. Така в по-малките населени места, няколко десетки гласа могат да преобърнат окончателния резултат.

Интересът към местната власт, както и малкото гласове, необходими за избирането на кмет или общински съветници, създават силен стимул за недоброжелателни практики на "входа" на предизборната надпревара. Вече станахме свидетели на засилена документална "вътрешна миграция" към десетки малки населени места в страната – или т.нар. "вътрешен изборен туризъм". Върху тази тема акцентира Институтът за развитие на публичната среда в изследване за вътрешния изборен туризъм.

В периода януари - април 2023 г. почти 69 000 души са сменили регистрацията си по настоящ адрес. За същия период през 2022 г. тези регистрации са били едва 38683.

Защо са проблем преместванията преди местните избори?

На местния вот ще гласуват, както избирателите които имат постоянен адрес в дадено населено място, така и тези с настоящ адрес в съответния град или село. И в двата случая избирателите трябва да отговарят на правилото за 6-месечна уседналост – тоест да са придобили адресните си регистрации не по-късно от края на месец април 2023 г. В случай че избирател иска да гласува по своя настоящ адрес, той трябва да подаде и нарочно заявление за това в срок до 14 дни преди изборите. Точно по този начин "новодомците" имат възможност да повлияят на изхода от резултатите на местния вот.

За да се покаже размерът на проблема и динамиката на документалната вътрешна миграция, са обработени данни за регистрациите по настоящ адрес от януари 2022 г. до май 2023 г. Фокус е поставен върху вече идентифицираните от Института засегнати в най-голяма степен общини и населени места. В тях ясно се виждат моментите на засилен интерес от страна на "новодомците" и дали тенденцията повече хора да се заселват там е трайна или е била инцидентна.

В разглеждания период е включен и месец май – първият, след изтичането на срока за уседналост. В изследването са включени 10-те общини, в които Институтът за развитие на публичната среда вече е установил най-голям ръст на регистрациите. Това са Бобошево, Земен, Ковачевци, Маджарово, Макреш, Медковец, Невестино, Ново село, Опан, Трекляно.

В десетте общини се наблюдава ръст на регистрациите през март и април 2023 г. През месец май обаче желаещите да се регистрират в тези общини драстично намаляват. Така например тези, заселили се временно в община Ново село са намалели с 65 пъти в рамките на месец - от 197 през април до трима през май.

Формирането на политическо представителство на местната власт изисква най-малък брой гласове. Наред с това, избирателната активност в България традиционно не е особено висока – през 2019 г. на местните избори средно за страната тя беше 49.8% (а на проведените в последните две години парламентарни избори спада и под 40%), припомнят анализаторите. По този начин включването на значим дял нови участници в изборния процес, които са мобилизирани в подкрепата си за конкретни кандидати, би могло да промени значимо баланса на крайните резултати.

Най-малко избиратели са необходими, когато надпреварата е за поста „кмет на кметство”. Тази фигура изпълнява бюджета и ръководи изпълнителната дейност на общината за територията на кметството – извършване на административни услуги; управление на проекти; стопанисване на общинската собственост и пр. Именно зад този икономически фактор се крият и причините, поради които изборният туризъм намира почва в такива случаи. Кметовете на кметства също разпределят публичен ресурс и позицията им буди интерес, доколкото може да се спечели относително лесно – в някои случаи буквално с помощта на няколко десетки гласа. Допълнителна причина за силното желание за заемане на този пост са и доходите на кметовете.

Малките населени места, в които жителите са се увеличили с над 50% в периода януари-април 2023 г., са селата Сигмен (община Карнобат), Бодрово (община Димитровград), Сливовик (община Медковец), Драгойново (община Първомай), Голема Раковица (община Елин Пелин). Оказва се, че интересът към тях от страна на "новодомците" също е затихнал така рязко, както и се е породил.

Показателен е случаят със с. Сигмен, в което желаещите да се преселят в периода януари - април (148 души) надхвърлиха постоянното население на селото (117 човека към април 2023 г.). През месец май обаче новите съседи са загубили интерес към това населено място, като само един нов човек е посочил, че иска да живее там по настоящ адрес.

Проверките на адресните регистрации

Дали новодомци ще повлияят на волята на местните хора през есента, тепърва предстои да стане ясно. Тежестта на вота, продуциран от "изборния туризъм", зависи от избирателната активност и начина, по който тези гласове ще се разпределят към различните кандидати.

Към настоящия момент обаче, ако има съмнения в причините за нетипично високия брой преселници в конкретни населени места, то следва да се направят проверки дали регистрациите са извършени при спазване на законовите изисквания, отбелязват в анализа на данните от Института за развитие на публичната среда. В Закона за гражданска регистрация са разписани условията, при които се извършват регистрациите по настоящ адрес, както и отговорните институции, които трябва да реагират при съмнения за злоупотреби. Това са кметовете на общини и райони (в градовете с районно деление), които издават заповеди за назначаване на специални комисии. В техния състав влизат представители на общинската и областната администрации, МВР и ГД ГРАО, които проверяват дали регистрациите са извършени при спазване на законовите изисквания. Кметовете могат да стартират тази процедура по сигнал или по собствена инициатива.

В резултат от медиен интерес от страна на националните радио и телевизия и в резултат от предходните анализи по темата, на някои места институциите вече са започнали проверки. Такъв е примерът със с. Сигмен - от разследване на БНТ става ясно, че нетипично високият ръст на адресни регистрации там е привлякъл вниманието на органите на реда, като дори и ДАНС е алармирана за случващото се.

Преди местните избори: Жителите на бургаското с. Сигмен са се увеличили повече от два пъти

На сайта на община Ново село е публикуван протокол от извършена проверка. Според информацията в този документ в с. Винарово са проверени 33 регистрации от 2023 г., а още 112 регистрации са ревизирани по-рано, като за тях има отделен протокол.

Проверката в община Ново село е установила различни документални пропуски - липсващи удостоверения за наследници и нотариални актове, липсваща информация за квадратурата на жилището или наличие на жилищна сграда и др. Комисията е дала двуседмичен срок за представяне на липсващите документи, но към настоящия момент не можем да открием информация, какво се е случило след нея.

Какво е възможно оттук нататък?

Не съществува централен публичен регистър, в който да са събрани резултатите от назначените проверки по Закона за гражданска регистрация. За да се разбере дали такива има, следва да се проверяват уеб страниците на всяка отделна община. Отново от местните власти зависи дали изобщо такава информация ще се публикува. По този начин проследяването на резултатите от такива проверки е силно затруднено (а понякога и невъзможно), посочват в обобщение от Институтът за развитие на публичната среда. И припомнят, че за адресни регистрации, извършени в нарушение, Закона за гражданска регистрация предвижда административно наказание глоба в размер от 500 до 3000 лв.

Графики: Институт за развитие на публичната среда

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бой в парламента на Косово (ВИДЕО)
Бой в парламента на Косово (ВИДЕО)
Ръководството на Народния театър отговори на Камен Донев
Ръководството на Народния театър отговори на Камен Донев