НОВИНИ

Преди Никулден: Започнаха проверките на рибните пазари

никулден започнаха проверките рибните пазари
bnt avatar logo
от БНТ
14:32, 02.12.2021
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

Преди Никулден инспектори на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) започнаха проверки на рибните магазини на най-големия пазар в Бургас "Краснодар".

Следи се преди всичко дали не се предлага шаран, който е заловен от бракониери в езерата около Бургас.

"Най-вече шаранът наблюдаваме, тъй като има много риболовни стопанства, регистрирани при нас, и рибата отговаря на изискванията за консумация. Нарушенията, на които попадаме най-често, нямат документи за произход, защото има дребни търговци, които го набавят и я продават на нерегламентирани магазини, а по шосета и кьошета", заяви инспектор Никола Късев.

Инспекторите на Агенцията по рибарство освен на пазара извършват преди Никулден и проверки и на водоемите около Бургас за бракониери.

"През последните 60 - 70% успяваме да регулираме незаконния риболов и да спрем бракониерската риба на пазара. Основно това, което в момента излиза на пазара незаконно и което не препоръчвам да се купува, е рибата без документи - каракуда, много често и шаран. Иначе тя се лови в бургаските езера. В морето успяхме да се справим с незаконния улов", заяви изпълнителният директор на изпълнителната агенция Галин Николов.

Прясната риба на пазар "Краснодар" обаче се оказа преди всичко внос.

"Видях го паламуда, но той е замразен, турски е, тъй като в България по Черноморието не излезе. И по документи пише, че е паламуд от Турция! Повечето риба по документи е внос - от Испания, Норвегия, Турция, Венецуела", обясни Олег Райчев - главен специалист в Агенцията по рибарство. Единствената прясна българска риба на пазара е шаранът, чернокопът и калканът.

Иначе търговците не очакват да има покачване на цената на рибата за Никулден. Даже цената е паднала. Цената на шарана е 6-7 лв. за килограм, чернокопът е на цена от 6 лв. Най-скъпата риба си остава калканът - цената му е 30 лв. за кг.

Утре се очаква проверка да извършат и инспекторите от Българската агенция по безопасност на храните.

СНИМКИ: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА 1948 наказа пропуските на Пирин (Благоевград)
ЦСКА 1948 наказа пропуските на Пирин (Благоевград)
Нинова: Не е истина, че ще съм председател на НС на ротационен принцип
Нинова: Не е истина, че ще съм председател на НС на ротационен принцип