НОВИНИ

Преди Олимпиадата в Непал: Каква е подготовката на ученическия ни отбор по астрономия

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Светлана Ганчева
09:16, 06.07.2024
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

Българските ученици от олимпийския отбор по астрономия и астрофизика се подготвят във Варна. Лагерът им продължава до 11 юли.

В него участват вече класиралите се петима участници в Международната олимпиада по астрономия и астрофизика, а в края на подготовката ще бъдат определени и участниците в Международната младежка олимпиада по астрономия.

25-ата най-добри млади астрономи и астрофизици са на подготовка във варненската обсерватория "Николай Коперник".

Съставът, който ще участва в Международната олимпиада по астрономия и астрофизика в Рио де Жанейро през август, вече е определен. Елена Йорданова и Калоян Цанев са част от него.

"Моите очаквания са да взема медал, сребърен или златен, по-високо място. Надявам се да продължа да се занимавам с теоретична физика, но по-скоро да специализирам в областта на астрономията и да се занимавам с наука", заяви Елена Йорданова, 10-и клас, МГ – Русе.

"Надявам се, след като завърша училище, да се занимавам с астрономия и да гледам космоса. Важно е, защото така се правят много открития", допълни Калоян Цанев, 11-и клас, ПЧМГ - София.

Преподавателите на олимпийския отбор са убедени, че българските ученици ще защитят успехите си от предишните си участия.

"Аз очаквам всички български състезатели да се завърнат с медали и евентуално да имаме един или два златни медала. Нашите ученици са силни практически на всички задачи, които могат да се паднат. Нямаме някакви изявени слабости и според мен разчитаме на добрата си подготовка", каза още Никола Каравасилев, учител по физика, ПЧМГ - София.

В края на лагера ще бъдат определени и петимата участници в Международната младежка олимпиада по астрономия в Непал през октомври.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Втората поставена Коко Гоф се класира за осминафиналите на Уимбълдън
Втората поставена Коко Гоф се класира за осминафиналите на Уимбълдън
Пускат нова отсечка от АМ "Струма" - ще се облекчи ли трафикът към Гърция
Пускат нова отсечка от АМ "Струма" - ще се облекчи ли трафикът към Гърция