НОВИНИ

Къде е Макрон и има ли "демакронизация" в неговата партия в навечерието на вота?

Лицето на Макрон изчезна дори от предизборните материали

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
22:33, 05.07.2024
Чете се за: 03:35 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

За първи път центристкият алианс на френския президент Еманюел Макрон води отчаяна изборна борба без своя лидер, отбелязва американското издание "Политико".

Стратегията на неговите съюзници е да ограничат негативите в кампанията от личността на държавния глава преди решаващия втори тур на предсрочните парламентарни избори.

Лицето на Макрон изчезна дори от предизборните материали, а самият президент не е виждан на публично място след гласуването си на първи тур. Неговият лагер заговори за необходимост от "демакронизация".

Яке и шапка в стил "Топ Гън"- така френският президент се появи публично за последен път, след като гласува на първи тур в Северна Франция.

Първото семейство "неглиже" привлече внимание, но впоследствие държавният глава остана в сянка. Вместо телевизионно обръщение миналата неделя за успокояване на редиците Елисейският дворец излезе с кратко изявление с призив за единство.

"Казаха му да прекрати участието си в кампанията", разкрива пред "Политико" източник от управляващата партия "Ренесанс".

Според него "президентът недооценява колко много обществеността е отблъсната от неговата личност".

"Той ни се присмя, той ни излъга".

"Макрон означава богатите срещу бедните".

Новата реалност не е благоприятна за речовития и дързък 46-годишен президент, който обикновено грабва общественото внимание, излиза с нови идеи и променя статуквото.

"Политико" сравнява сегашното му положение с принудителното изгнание на Наполеон. Също като именития си предшественик Макрон сега се подготвя за следващата си битка - да управлява Франция след вероятното съкрушително поражение в неделя.

Не е изключено "съжителство" с кабинет при най-голяма парламентарна група на Националния сбор на Марин льо Пен.

Сред възможните сценарии е коалиция без крайната десница. Може това да е възможност да преоткрием начина, по който управляваме, отбеляза премиерът Атал.

"Ако слушате опозицията, трябва да намалим ДДС, да премахнем данъци, да увеличим разходите и всичко това с магическа пръчка. Те лъжат французите. Последиците ще са ужасни. Ние предлагаме програма, която е надеждна, сериозна и амбициозна за французите", коментира премиерът на Франция Габриел Атал.

В неделя вечер Макрон ще трябва да излезе от уединението си и да се насочи към избора на нов премиер. При голямо мнозинство на "Национален сбор" президентът ще бъде под натиск да посочи Жордан Бардела, но при липса на категоричен победител процесът ще продължи седмици.

Така Макрон отново ще поеме инициативата като гарант на френските институции, но засега е трудно да се предвиди доколко това ще излъска помръкналия му образ в общественото съзнание.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Синер се класира за четвъртфиналите на Уимбълдън
Синер се класира за четвъртфиналите на Уимбълдън
Спасеният Хермес от Хераклея Синтика
Спасеният Хермес от Хераклея Синтика