НОВИНИ

Ще отпусне ли България 80 милиона евро за Украйна? (ОБЗОР)

Николай Минков
от Николай Минков
20:00, 05.07.2024
Чете се за: 04:02 мин.
У нас
Слушай новината

България може да отпусне 80 милиона евро за Украйна, но само ако Народно събрание одобри такова решение. Това обяви в кулоарите на парламента служебният министър-председател Димитър Главчев. Така задочно той отговори на упрека на президента Румен Радев от вчера, че не е съгласен с това България да стане "безсрочен донор на Украйна". Премиерът обяви още, че обмисля да предложи на срещата на върха на НАТО България да бъде посредник в бъдещи мирни преговори.

Готовността на България да отпусне парична помощ на Украйна е заложена в българската позиция, която ще бъде обявена на срещата на върха на НАТО, обясни Главчев, но уточни, че сумата от 80 млн. евро не е заложена в настоящия бюджет .

"Има такъв индикативен размер на пари, но той може да бъде изпълнен, само след като бъде приет от народните представители в Закона за държавния бюджет. Ние сме посочили такава сума в позицията, всичко е предмет на разговори. България отива с тази позиция на срещата на върха на НАТО, съобщаваме, че имаме такава готовност за такива пари, но могат да станат факт тези или каквито и да е суми, само след като бъдат гласувани в залата на Народното събрание", каза Димитър Главчев - служебен министър-председател.

Бойко Борисов и Делян Пеевски увериха, че пари на Украйна няма да се дават.

"Декларирам, кеш пари, използвам думата кеш, защото тя беше използвана от всички няма да дава. Всичко, което ще влезе в тази декларация, всичко, което България направи в полза на Украйна, се остойностява", заяви Бойко Борисов лидер на ГЕРБ.

"Това са отново създаване на страхове, говорене на глупости. Има си позиция, няма такова нещо, всичко е обяснено. Нека да спрем се тия спекулации, а да гледаме държавата да има управление", уточни Делян Пеевски - председател на ДПС.

А Борисов отново потвърди позицията на ГЕРБ, че военни няма са се изпращат в Украйна

"Виждате ли популизма докъде води - тава, което българинът най-би се подразнил - кеш, войници, война. Много колеги тук в парламента, а и извън парламента се опитаха да си играят с тези страхове, българските войници ще защитават само територията на България. И там няма да ходят войници в Украйна и това е ясно. Гарантирано от нас", коментира Борисов.

България трябва да стои колко се може по-далеч от този конфликт, призоваха от БСП.

"И мирните преговори са решаването на този въпрос. Затова и ние от трибуната поставихме няколко пъти темата, че на България и подхожда ние да инициираме такива мирни преговори, това което в момента прави Унгария", каза Борислав Гуцанов- председател на ПГ на БСП.

Главчев чу позицията на социалистите.

"Поемам ангажимент да предложим мирни преговори, на които България да бъде посредник, какво по хубаво то това. И това ще предложа", допълни Димитър Главчев.

Срещата на върха на НАТО ще се проведе от 9 до 11 юли във Вашингтон.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Байерн разпродаде всички места на "Алианц Арена" за предстоящия сезон
Байерн разпродаде всички места на "Алианц Арена" за предстоящия сезон
Ландо Норис даде най-добро време във втората тренировка преди Гран при на Великобритания
Ландо Норис даде най-добро време във втората тренировка преди Гран при на Великобритания