НОВИНИ

Абсолютен крах за управлявалите 14 г. консерватори във Великобритания

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
19:00, 05.07.2024
Чете се за: 03:30 мин.
По света
Слушай новината

Триумф за Лейбъристката партия и абсолютен крах за управлявалите 14 години Консерватори във Великобритания.

От днес на Острова има нов премиер - 61-годишният Киър Стармър. След нощ, изпълнена с двуполюсни емоции в лагерите на различните партии, Великобритания осъмна с изцяло пренаредена политическа карта.

Картата на Великобритания почервеня. Досегашният хегемон в политиката - Консерваторите, претърпя най-тежката си загуба от 200 години. След 14 години в опозиция, на власт идват Лейбъристите.

Това е неговият ден. Киър Стармър влиза в британската история като първия лейбъристки лидер след Тони Блеър, успял да постигне убедително мнозинство при парламентарни избори. Ще управлява със завидния комфорт от 412 депутати в 650-местната Камара на общините.

Макар и предизвестен, резултатът за Консерваторите е съкрушителен. Торите се стопиха с почти две-трети и сега имат едва 121 места. Ключови фигури, включително бившият премиер Лиз Тръс остават извън Уестминстър.
В последната си реч на Даунинг стрийт 10, Сунак каза само едно:

"Съжалявам. Дадох всичко от себе си в тази работа, но вашето послание беше ясно - време е Великобритания да има ново правителство. А именно вашето мнение е единственото, което има значение. Чух гнева и разочарованието ви и поемам отговорността за загубата на всички кандидати на Консервативната партия", каза той.

Минути по-късно връчи оставката си на крал Чарлз III. Още преди вече бившият премиер да се е отдалечил от Бъкингамския дворец, за първата си аудиенция пристигна неговият наследник, на когото по стара традиция, монархът възложи да състави кабинет.

В първата си реч като премиер, Стармър показа, че времето за промяна е настъпило.

"Гласувахте за Лейбъристката партия и ще подходим с отговорност към доверието ви, докато градим отново страната ни. Независимо дали сте гласували за нас, всъщност - особено, ако не сте - обръщам се към тези от вас, които не са - моето правителство ще ви служи. Политиката може да носи и добро. Ще ви го покажем. Променихме Лейбъристката партия, върнахме я отново в служба на хората и точно така ще управлявам. Страната на първо място, а после партията", обясни Киър Стармър, министър-председател на Великобритания.

За първи път популистът с десни възгледи Найджъл Фараж сбъдна мечтата си и влезе в парламента. Радостта му, обаче, беше помрачена от група протестиращи, които не му позволиха да държи реч.

А в типичния си стил британските медии за пореден път се пошегуваха, че единственото сигурно нещо на Даунинг Стрийт 10, е присъствието на котарака Лари.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Адриан Андреев отпадна на четвъртфиналите на турнир в Карлсруе
Адриан Андреев отпадна на четвъртфиналите на турнир в Карлсруе
Григор Димитров продължава с победите на Уимбълдън след успех над Гаел Монфис
Григор Димитров продължава с победите на Уимбълдън след успех над Гаел Монфис