НОВИНИ

Какви знаци ни дават британците с избора на лейбъристите и какво предстои?

Васил Христов
от Васил Христов
20:22, 05.07.2024
Чете се за: 03:52 мин.
По света
Слушай новината

Противно на тенденцията в останалата част от Европа, във Великобритания направиха остър завой наляво в политиката.

Днес е исторически ден за Великобритания. След като станаха ясни изборните резултати, на Даунинг стрийт 10 след 14 години отново има стопанин от Лейбъристката партия. След като прие отговорността да състави правителство от името на Крал Чарлз III, сър Kийр Стармър прекрачи черната врата зад мен и започна да ръководи Обединеното кралство. Как се стигна до тук и какви са реакциите, вижте във видеото.

Британските избиратели наказаха консерваторите заради кризата с разходите за живот и годините на нестабилност и вътрешни борби, в които от 2016 г. насам се смениха петима министър-председатели, но темата, която нито една партия не засега и избягваше, беше причината за повечето проблеми - Брекзит.

"Никой не иска да говори за лудия човек в стаята, наречен Брекзит. Говорим за всичко останало, но нека да не говорим за нещото, което е от основно значение за британския икономически растеж в следващите 5 години, а именно подновяването на връзката с Европейския съюз, дори и това да не означава, че се връщаме в единния пазар", каза проф. Майкъл Кокс, директор на IDEAS LSE.

Едно от основните обещания на лейбъристите е Великобритания да не влезе отново в ЕС, но да предоговорят поне част от сделките. Това обаче би отнело много време спрямо вътрешните проблеми, с които страната трябва да се справя. Темата за данъците беше основна в предизборния дебат, но според анализаторите ще доминира и след изборите.

"Едно от най-големите предизвикателства, които това правителство ще има са парите. Няма пари. Мисля, че много европейски правителства се сблъскват с фискалните си политики и Великобритания не е изключение. И ако не искате да увеличавате данъците, което би забавило икономическия растеж, мисля, че ще трябва да приемете предизвикателството", обясни проф.Крис Андерсън, Лондонско училище по икономика.

Киър Стармър назначи първата жена, финансов министър в историята, която да се справи с тези предизвикателства - Рейчъл Рийвс. Но основният въпрос е ще остане ли новото управление фокусирано само върху вътрешните проблеми.

"Само защото вътрешната политика доминира изборите, не означава, че няма да има промяна и при външна политика. Аз мисля, че започвайки с това, че със случи промяна, Стармър ще се изправи отново на пред предизвикателствата на на геополитика от една страна и силното желание от друг страна да се фокусира върху вътрешната политика", уточни проф.Питър Трубовиц, международен институт LSE.

Анализаторите посочват, че очакванията са огромни, почти колкото страха от провал на новото правителство.

Какви ще бъдат първите стъпки на новия кабинет ще стане ясно следващите дни. Очаква се първата външнополитическа изява на Киър Стармър да бъде предстоящата среща на върха на НАТО във Вашингтон.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Васил Божков: Аз съм невинен, не съм направил нищо
Васил Божков: Аз съм невинен, не съм направил нищо
Георги Костадинов с нов гол в контрола на АПОЕЛ
Георги Костадинов с нов гол в контрола на АПОЕЛ