НОВИНИ

Преди срещата на Мария Габриел с ПП-ДБ - какви са политическите нагласи?

Александър Марков
от Александър Марков
13:09, 12.05.2023
Чете се за: 05:42 мин.
У нас
търсене подкрепа мария габриел срещна партиите отидоха обзор
Слушай новината

Номинираната за министър председател с мандата на ГЕРБ-СДС Мария Габриел ще разговаря с лидерите на "Продължаваме промяната - Демократична България" в 17 часа днес в търсене на подкрепа за оглавявания от нея проектокабинет. Вчера Габриел проведе разговори с останалите парламентарно представени групи без ПГ на "Възраждане".

Гледайте на живо срещата на Мария Габриел с лидерите на "Продължаваме промяната - Демократична България" в 17 часа на bntnews.bg и на страницата на "По света и у нас" във Фейсбук.

Радев връчва първия мандат на ГЕРБ-СДС в понеделник следобед

Президентът Румен Радев ще връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС в понеделник в 15 часа.

Тази сутрин от "Продължаваме промяната - Демократична България" потвърдиха, че ще дойдат на срещата, но няма промяна в позицията им.

Николай Денков преди срещата с Мария Габриел: За момента няма никакви нагласи за промяна

"Очакваме в 5 часа тази среща, най-важното е да видим какви са идеите на Мария Габриел - дали става дума само за смяна на един човек или за истинска правосъдна реформа. Знаете, че трябва и промяна в Конституцията, за да бъде устойчива тази реформа, така че има доста въпроси, на които ще очакваме отговор. Нека да мине срещата, нека да чуем какви са идеите, тогава ще се съберем с лидерите и ще обсъждаме, но истината е, че за момента няма никаква нагласи за промяна", каза Николай Денков, ПП-ДБ.

След срещите вчера позициите на останалите парламентарни сили остават без промяна:

Мустафа Карадайъ, председател на ДПС:

Мустафа Карадайъ: Длъжни сме да намерим формулата за редовен кабинет

"- Ако сме искрени в целите, че трябва да преодолеем политическата криза, за да се преодолеят другите кризи, мисля, че сме длъжни да намерим формулата за редовен кабинет.

- Минава ли тази формула за редовен кабинет през първи приоритет искане за преждевременно отстраняване на г-н Гешев?

- Ние вчера обявихме нашата позиция, че според нас това е една добра идея на база на натрупаното напрежение в обществото. Така че този въпрос не би било да е редно да е пречка за постигане на по-важната тема за последните години, а именно - изход от политическата криза и съставяне на редовен кабинет".

Костадин Костадинов, председател на ПГ на "Възраждане":

Костадин Костадинов: Дори да се състави правителство, то ще доведе до още по-негативни последици

"Според мен няма да има правителство, но дори и да се състави такова на инат, на въпреки, защото така са ни казали от американското посолство, това правителство само ще доведе до още по-негативни последици за България. Видяхме какво стана последния път, когато се състави поредният евроатлантически буламач - 12 млрд. кредит обсъждаме в момента само за тази година в държавния бюджет. За следващата и последващата година - пак между 10 и 15 млрд. Това е цената, която плащаме за 7 месеца некадърно, безидейно и импотентно управление на Кирил Петков. Трябва ли сега да повтаряме тази грешка отново само и единствено, защото трябва да има редовно правителство?"

Корнелия Нинова, председател на БСП:

"Искаме ред и правила. Първо - лидерска среща на всички. Казваме: "Слагаме на първо място бюджет, социални, Шенген, съдебна реформа и т.н." Пет неща, казвам примерно. След това изчисляваме разумно за колко време може да се свърши тази работа. Изключително важно е какво ще се случи днес между ДБ и ПП и ГЕРБ, защото виждате, че те настояват все още за общ съюз макар че днес поразвалиха онова едноръко джентълменско споразумение".

Станислав Балабанов, ИТН:

"- Вчера беше една нормална първа среща, за да разберем какви са нейните идеи.
- Т. е., нямате още решение дали бихте подкрепили правителство?
- Не, разбира се, защото не е имало нищо конкретно поставено като предложение, като идеи за реализация. В този политически театър губещите се оказаха ПП-ДБ, тъй като поведението им е същото като на Иван Костов преди години, който като загуби изборите, се обиди на цялата българска нация, че е изгубил изборите. Сега целият български парламент да се съобразява с програмата на Кирил и Асен, които са в чужбина по незнайни причини. Това нещо бави парламентарния и политически процес, надяваме се това най-бързо да спре, за да видим дали има възможност за реализация на кабинет".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 310 състезателки ще участват на европейското по художествена гимнастика в Баку
Над 310 състезателки ще участват на европейското по художествена гимнастика в Баку
Борислав Сарафов внесе във ВСС искане за освобождаване на Ясен Тодоров
Борислав Сарафов внесе във ВСС искане за освобождаване на Ясен Тодоров