НОВИНИ

Предлагат 940 лв. минимална заплата - какви ще са последствията

Николай Минков
от Николай Минков
11:26, 20.03.2023
Чете се за: 03:35 мин.
У нас
Слушай новината

Минималната работна заплата да достигне 940 лева от догодина, това е заложено в тригодишната средносрочна прогноза, върху която стъпва проектобюджетът за 2023 г. Това обяви пред БНР вчера служебният министър на финансите Росица Велкова. Министерството на финансите предлага минималното възнаграждение да продължи да нараства до 1038 лв. през 2025 г. и до 1128 лева - по-късно.

Минималната заплата да стане 940 лв. от догодина предвижда финансовият министър

Попитахме експерти какви ще са последствията от подобно увеличение.

Вдигането на минималната работна заплата на 940 лв. през 2024 г. и растежът ѝ през следващите 3 години, заложено в бюджетната прогноза на финансовото министерство, може да доведе до безработица, предупреди бившият социален министър Христина Христова в "Денят започва":

"Работодателят, когато този работник е ниско квалифициран, а трябва да му дава още пари, които не може да заработи, той го освобождава. т.е. безработица може да се случи. Да добавим за МРЗ, че тя е основна работна заплата, а статистиката ни дава средна брутна работна заплата за страната. И там се оформя едно голямо противоречие, от което как ще се излезе не знам", посочи тя.

Според икономистът Красен Станчев, ако няма диференциация по региони, ще се размие границата между минимална и основна в най-бедните области, което ще се отрази негативно на пазара на труда.

"Много е важно да има диференциация по различните краища на страната, а не да бъде общо. И още нещо - това няма никакво отношение по процеса на вдигане на заплатите поради простата причина, че то засяга само онези, които могат да бъдат проверени, а те могат да бъдат проверени, защото има такъв закон, такава наредба, но онзи, който определя минималната работна заплата, не е онзи, който дава. А онзи, който дава е работодателят.

Работодателите са увеличили за миналата година със 17 - 18% работната заплата изобщо, което е над инфлацията за м.г. Тоест аз не виждам какви са основанията в момента да се прави. Не виждам тези основания, защото няма елементарни разчети публикувани. Ние обсъждаме изказвания по телевизията. Те са доста неразумни меко казано.

Представете си, че работите във Видинско. Преди 2 години средната работна заплата беше 979 лв. Сега, ако стане 940 лв., примерно от януари догодина, вероятно средната във Видинска област ще бъде някъде около 1100 лева. Нито един работодател не може да си позволи да наеме хора на нивата на минималната работна заплата", каза той.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опашка пред БНБ за юбилейната монета "100 години БОК"
Опашка пред БНБ за юбилейната монета "100 години БОК"
Джудистите на „Локомотив“ и „Кодокан“ с титли при мъжете и жените
Джудистите на „Локомотив“ и „Кодокан“ с титли при мъжете и жените