НОВИНИ

Предлагат драстично увеличение на наказанията за компютърни престъпления

Николай Минков
от Николай Минков
11:31, 28.10.2020
Чете се за: 00:54 мин.
У нас
предлагат драстично увеличение наказанията компютърни престъпления

От 5 до 12 години лишаване от свобода и глоба до 20 000 лв. заплашва всеки, който е засегнал информационна система или компютърна мрежа, част от критичната инфраструктура на държавата. Това предвиждат приетите на първо четене промени в Наказателния кодекс.

За неправомерното използване на компютърни данни в информационна система или спирането на достъпа до такива данни, в немаловажни случаи се наказва с лишаване от свобода до 6 години и глоба 10 000 лева. Ако с деянието са причинени значителни вреди или са настъпили други тежки последици, наказанието скача до 7 години затвор и глоба до 20 000 лева.

Който въведе компютърен вирус в информационна система или компютърна мрежа, се наказва с лишаване от свобода до 7 години и глоба до 5000 лева. Ако от неправомерното действие са настъпили значителни вреди или е извършено повторно, наказанието е затвор до 9 години и глоба до 20 000 лева.

Който неправомерно осъществи достъп до информационна система или части от нея, в немаловажни случаи се наказва с лишаване от свобода до 6 години и с глоба до 3000 лева. Ако неправомерното действие е извършено от две или повече лица, сговорили се предварително за извършване на такова деяние, наказанието е лишаване от свобода до шест години и глоба до 5000 лева.

Който въведе компютърен вирус в информационна система или компютърна мрежа, се наказва с лишаване от свобода до седем години и глоба до 5000 лева. Ако от деянието са настъпили значителни вреди или е извършено повторно, наказанието е лишаване от свобода до девет години и глоба до 20 000 лева.

Със 77 ласа „за“, без нито един против и 20 „въздържали се“ Народното събрание прие на първо четене промените в Наказателния кодекс.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гори Ориндж Каунти, 90 000 души са евакуирани
Гори Ориндж Каунти, 90 000 души са евакуирани
Краев поигра малко при загубата на Мидтиланд на "Анфийлд"
Краев поигра малко при загубата на Мидтиланд на "Анфийлд"