НОВИНИ

Председателят на камара на депутатите на Италия на посещение у нас

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
11:53, 16.05.2022
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
италия
Слушай новината

Председателят на парламента Никола Минчев посрещна пред паметника на Незнайния войн председателят на камара на депутатите на Италия Роберто Фико. Това е първата от 12 години официална визита на председател на италианския парламент в страната.

Двамата поднесоха венци в памет на загиналите за свободата и независимостта на България. Минчев и Фико изминаха пеша разстоянието до Народното събрание, където проведоха разговор на четири очи.

Двамата обсъдиха засилването на сътрудничеството между България и Италия в редица области, сред които културата и енергетиката. По време на разговора е подчертана важността на изграждането на коридор № 8 и свързването на Черно море с Адриатическо, както и на въпроса за евроинтеграцията на Западните Балкани.

Никола Минчев посочи, че Италия е дългогодишен търговски партньор на България и ключов инвеститор в българската икономика. Той изрази удовлетворението си от проведената двустранна среща като подчерта, че Италия е важен партньор на България в Европейския съюз и в НАТО.

Председателят на парламента заяви, че двете държави остро осъждат военните действия и руската агресия в Украйна и призова към връщане на масата на преговорите.

Резултатът от тази агресия е, че Европейският съюз се изправи още по-единен и силен, показвайки, че може да се обедини, да мисли еднакво и да се противопоставя на агресията, заяви председателят на Камарата на депутатите на Италия Роберто Фико. Той изрази убедеността си, че след плана за възстановяване от пандемията ще има необходимост и от план за възстановяване от енергийните проблеми.

Роберто Фико благодари на Никола Минчев за гостоприемството и подчерта, че тази среща не само потвърждава приятелството между двата народа, но и важността на парламентарното сътрудничество, значима част от което е съвместната работа на групите за приятелство. Той подчерта, че взаимодействието между България и Италия в икономическа, търговска и културна област непременно ще продължи.

Роберто Фико посочи, че на разговора е била подчертана значимостта на евроинтеграцията на страните от Западните Балкани. Много важно е да имаме по-силен Европейски съюз и включването на тези страни е от стратегическа важност за целия Съюз, допълни той.

Роберто Фико покани председателя на Народното събрание Никола Минчев да посети Камарата на депутатите на Италия като стъпка за засилване на парламентарно сътрудничество.

В парламента председателят на Камарата на депутатите на Италия Роберто Фико разгледа пленарната зала на Народното събрание и изложбата „50 години Златна Варна", която е посветена на Варненското златно съкровище.

Снимки: Десислава Кулелиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна срещата на Румен Радев с президента на Германия
Започна срещата на Румен Радев с президента на Германия
Националите по футбол до 17 години стартират днес на Евро 2022
Националите по футбол до 17 години стартират днес на Евро 2022