НОВИНИ

Войната в Украйна и разширението на ЕС обсъдиха Илияна Йотова и председателят на италианския парламент

bnt avatar logo
от БНТ
15:43, 16.05.2022
Чете се за: 03:37 мин.
Политика
Слушай новината

Последствията от войната в Украйна и разширяването на Европейския съюз обсъдиха вицепрезидентът Илияна Йотова и председателят на Камарата на депутатите на Италианската република Роберто Фико.

Вицепрезидентът изтъкна пред Роберто Фико единната българска позиция, че Република Северна Македония може да започне преговори за еврочленство само след реални гаранции за българските условия.

„България е една от най-заинтересованите страни нашите съседи да бъдат пълноценна част от европейското семейство. Европейският съюз не е само свободно движение на хора, стоки и услуги, ЕС е преди всичко спазване на човешките права. В България има солиден национален консенсус, че преговорният процес за Република Северна Македония ще бъде отворен едва когато има прогрес по всички нерешени въпроси“, заяви Илияна Йотова, цитирана от пресцентъра на президентството.

Вицепрезидентът е посочила, че българите в Северна Македония са подложени на системна дискриминация и югозападната ни съседка трябва да представи достатъчно гаранции, че спазва Копенхагенските критерии и Договора за добросъседство.

"Засега няма заявено такова желание. Най-голямата гаранция за спазването правата на българите е вписването им в Конституцията на Северна Македония като държавотворен народ“, е подчертала Йотова и е настояла за пътна карта с тези условия, която да бъде неизменна част от преговорната рамка.

От своя страна Роберто Фико е представил италианската позиция, според която първо трябва да започне преговорният процес и в неговия ход да се решават отворените въпроси.

Българският вицепрезидент е отвърнала, че не може да се прави компромис с българската позиция, защото в противен случай ще се внесат допълнителни конфликти в Европейския съюз.

Двамата категорично осъдиха военната инвазия на Русия и изразиха увереност, че дипломатическите усилия за спиране на военните действия не са изчерпани и е възможно връщането към преговорите за мир.

„Най-голямото предизвикателство пред ЕС днес е да бъде еталон на световната сцена за мир и обединение, а не само сбор от държави“, посочи председателят на Камарата на депутатите на Италия.

България и Италия са приели почти еднакъв брой бежанци от Украйна – около 100 хиляди души. На срещата беше обсъдено и закъснялото изготвяне на общоевропейско законодателство в областта на миграцията и убежището. Споделена беше тревогата от продоволствена криза като следствие от войната, особено в страните от Африканския континент. Илияна Йотова изрази опасение, че резултатите от нея отново ще паднат върху плещите на Европа с нов поток от мигранти, посочват от президентството.

Българският вицепрезидент и председателят на Камарата на депутатите на Италианската република обсъдиха и последствията от европейската санкционна политика в енергийната сфера. Роберто Фико предложи създаването на план за възстановяване за енергетиката по примера на Плана за възстановяване и устойчивост, целящ да се справи с последствията от пандемията от Ковид-19.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Локомотив (Пловдив) поздрави Левски за спечелената Купа на България
Локомотив (Пловдив) поздрави Левски за спечелената Купа на България
Ерик тен Хаг: Разбира се, че искам да задържа Роналдо
Ерик тен Хаг: Разбира се, че искам да задържа Роналдо