НОВИНИ

Председателят на руската Дума предложи дейността на Съда в Хага да бъде забранена в Русия

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
09:47, 25.03.2023
Чете се за: 01:42 мин.
По света
Снимка: БГНЕС/Архив
Слушай новината

Председателят на руската Дума Вячеслав Володин предложи дейността на Международния наказателен съд на територията на Русия да бъде забранена.

В Телеграм канала си той написа, че трябва да се направят промени в законодателството, които да забранят каквато и да било дейност на съда, а също така да бъде предвидени санкции за онези, които съдействат и поддържат институцията.

По думите на Володин президентът трябва да има право на всякакви действия за защита на руските граждани, които се приемат от международни структури, но противоречат на Конституцията на Русия. Председателя на долната Камара на руския парламент смята още, че трябва да бъде организирано подписването на двустранни спогодби с приятелски държави, които да предвиждат отказ за сътрудничество и съдействие с Международния наказателен съд.

Думите на Володин идват след като на 17 март Международният наказателен съд издаде заповед за ареста на Владимир Путин. Руският лидер е търсен за незаконно депортиране на деца и незаконно прехвърляне на хора от окупирани територии на Украйна в Руската федерация. По същите обвинения трибуналът в Хага издаде и заповед за арест на Мария Алексеевна Лвова-Белова, която е пълномощник по правата на децата към руски президент.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стефан Савич: Голяма победа за нас
Стефан Савич: Голяма победа за нас
Демерджиев: Корпоративният вот е водещ спрямо този на предаването на пари от ръка в ръка
Демерджиев: Корпоративният вот е водещ спрямо този на предаването на пари от ръка в ръка