НОВИНИ

Предсрочни избори в Израел: Ще се завърне ли Нетаняху на премиерския пост?

Фани Аронова
от Фани Аронова
20:41, 01.11.2022
Чете се за: 02:17 мин.
По света
предсрочни избори израел завърне нетаняху премиерския пост
Слушай новината

Израел избира парламент за пети път в рамките на четири години. До предсрочния вот се стигна след като постигната коалиция на Яир Лапид се разпадна.

Израел е в невиждана политическа безизходица от 2019 г., когато премиерът Бенямин Нетаняху - след 12 години на власт - се оказа подсъдим по три дела за измама, злоупотреба с доверие и приемане на подкупи.

"Да гласуваш е привилегия. Бях обезпокоен, но ако е рекъл Бог и с помощта на хората, които ни чуват, ще завършим деня с усмивка", каза той.

Темите за икономиката и сигурността нямат особено значение. Това са поредните избори "за" или "против" Нетаняху. Неговата дясна партия Ликуд надали ще получи мнозинство за самостоятелно управление. Но тя може да разчита на крайнодeсните националисти "Оцма Йеудит" или "Еврейска сила", които набраха популярност.

"С една бюлетина Нетаняху може да стане премиер и да се сформира дясно правителство. Ще можем да се погрижим за войниците, полицията, гражданите и Държавата Израел", каза Итамар Бен-Гвир, лидер на "Оцма Йеудит".

Срещу Нетаняху се изправя Яир Лапид. Неговата партия "Йеш атид" ("Има бъдеще") отново е начело на уникална разнородна коалиция, в която има и арабска партия. Посланието е, че новият курс на страната трябва да продължи.

"Това са избори между бъдещето и миналото. Гласувайте за бъдещето на нашите деца и на нашата страна. Гласувайте добре и успех на всички ни", призова Яир Лапид, изпълняващ длъжността премиер на Израел.

Никой не се нае да прогнозира крайния изход от вота. Наблюдатели не изключват политическата безизходица да продължи и да се стигне до нови избори.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Йерусалим започна световна среща на българските медии
В Йерусалим започна световна среща на българските медии
Забравеният будител: Историята и делото на Стоян Омарчевски
Забравеният будител: Историята и делото на Стоян Омарчевски