НОВИНИ

Представиха уеб платформата на инициативата "Спортувай с президента"

Вера Александрова
от Вера Александрова
11:34, 01.06.2020 (обновена)
Чете се за: 01:20 мин.
Спорт
представиха уеб платформата инициативата спортувай президента
Снимка: БГНЕС

В деня на детето в резиденция "Бояна" беше представена уеб платформата на инициативата "Спортувай с президента", която е активна от днес. Целта е да се насърчава физическата активност сред младите хора.

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова поздравиха всички деца по случай днешния празник. Държавният глава посочи, че децата са най-голямо богатство и заслужават много повече внимание, грижи и по-добро бъдеще.

Спортът дава много повече от физически умения. Спортът развива бързина, концентрация, калява психиката, утвърждава екипния дух, изброи предимствата президентът Радев. Според него условията за масов спорт за деца все още са далеч от желаните, а обездвижването сред младите се превръща в проблем.

Румен Радев - президент на Република България: Целта на представената днес инициатива е да способства за развитие на мотивацията сред нашите деца да спортуват. Да съдейства за развитието на масовия детски спорт в България. Въпреки отсъствието на поканените от мен министри, мисля че специално по отношение на децата ни, ние трябва да работим в една посока.

Като сериозен проблем вицепрезидентът Илияна Йотова открои, че не всички деца имат подходящи условия за развитие и призова.

Илияна Йотова - вицепрезидент на Република България: Всички деца да имат равен старт и равни възможности, независимо къде живеят, в коя част на България, независимо от материалното положение на техните родители.

Проф. Даниела Дашева цитира данни на Евробарометър, които подреждат България на последните места по отношение на физическата активност на хората.

Проф. Данела Дашева: 68% от българското население никога не спортува. Картината е трагична, какво означава това, че когато родителите не спортуват, то и децата не спортуват, няма на кого да подражават.

Инициативата на държавния глава подкрепиха както президентът на МОК, така и много български спортисти.

Томас Бах - президент на МОК: Вашата инициатива идва в точния момент като призовава за повече движение, повече спорт. Това е важно, но и забавно в същото време.

Енчо Керязов, атлет: Спортът ме направи силен и борбен. Няма да се уморя да повтарям колко важен е спортът за подрастващото поколение.

Ая Митева, състезател: Конният спорт не е само езда, но и отговорност Аз поемам тази отговорност и това ми носи радост.

На сайта "Спортувай с президента" ще се организират състезания в различни категории - "Млад спортист", "Активен клас", "Посланик на годината", "Община на годината". Победителите ще получават награди от Румен Радев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зрелостниците пишат върху "Чорба от греховете на отец Никодим" на Елин Пелин
Зрелостниците пишат върху "Чорба от греховете на отец Никодим" на Елин Пелин
Мая Манолова внесе законопроект за колекторите
Мая Манолова внесе законопроект за колекторите