НОВИНИ

Предупреждения за атентати на летището в Кабул

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
07:22, 26.08.2021 (обновена)
Чете се за: 02:42 мин.
По света
австралия сащ великобритания предупреждават атентати летището кабул
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

За опасност от терористична атака на летището в Кабул предупредиха няколко държави, сред които Съединените щати. Евакуацията от Афганистан продължава и днес. Великобритания и Белгия обявиха, че са приключили с евакуационните полети. Франция ще спре въздушния коридор утре вечер.

Посолството на САЩ в Кабул посъветва американските граждани да не пътуват до международното летище "Хамид Карзай", а намиращите се там незабавно да го напуснат. В съобщението, публикувано на сайта на дипломатическата мисия, не се посочват повече подробности.
Заплахата е сериозна, потвърди пред радио Би Би Си британският министър, отговарящ за въоръжените сили Джеймс Хийпи. Австралия също потвърди, че има риск.

"Афганистан остава много непостоянен и опасен. Особено трябва да се внимава при струпвания на много хора. Съществува особено голяма заплаха от терористична атака", заяви Марис Пейн, министър на външните работи на Австралия.

През последните дни в медии се появиха съобщения, че на летището се намират бойци на клон на групировката "Ислямска държава", които замислят нападения.

Предупреждението дойде на фона на продължаващата евакуация от Кабул. Американският държавен секретар Антъни Блинкен съобщи, че от евакуираните до момента над 80 000 души, почти половината са жени и деца. Смята се, че 1500 души, които притежават американски паспорт или виза, се опитват да влязат на международното летище, за да напуснат Афганистан. Крайният срок за изтеглянето е 31 август.

"Няма краен срок за помощта ни за всеки останал американски гражданин, който реши да напусне, както и за много афганистанци, работили за нас през годините, които искат, но не са успели да си тръгнат. Усилията ще продължат и след 31 август. Талибаните увериха, че ще позволят безопасното изтегляне на американци, граждани на трети страни и афганистанци в риск", заяви Антъни Блинкен, държавен секретар на САЩ.

Същевременно „Уолстрийт джърнъл" съобщи, че ЦРУ, американските военни и съюзниците от Великобритания и Франция провеждат тайни операции за евакуирането на чужди граждани. Операциите са наземни и с хеликоптери на територията на Кабул и извън него. Отбелязва се, че с приоритет е изтеглянето на американци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха тялото на изчезнала преди година брокерка
Откриха тялото на изчезнала преди година брокерка
Във Виена ваксинират в супермаркетите
Във Виена ваксинират в супермаркетите