НОВИНИ

Преговорите за иранската ядрена сделка се подновяват в края на ноември

Фани Аронова
от Фани Аронова
22:48, 03.11.2021
Чете се за: 01:57 мин.
По света
преговорите иранската ядрена сделка подновяват края ноември
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Преговорите за спасяване на иранската ядрена сделка ще бъдат подновени на 29 ноември във Виена. Новината, съобщена от дипломат номер едно на ЕС Жозеп Борел, беше потвърдена от Вашингтон и от Техеран.

От Държавния департамент на САЩ посочиха, че за да да бъде постигнат успех, преговорите би трябвало да започнат оттам, докъдето се стигна на предишния кръг. Американската страна изразява надежда, че иранската делегация ще бъде готова да води бързи преговори в дух на добра воля.

Заместник външният министър на Иран Али Багери Кани съобщи още миналата седмица, че страната му е готова да се върне към преговорите.

Целта е да бъде спасена историческата сделка за иранската ядрена програма, която беше сключена пред 2015 г. между Иран и шест западни държави - САЩ, Китай, Русия, Франция, Великобритания и Германия. Тя даде възможност да се вдигнат санкциите, наложени от САЩ, ЕС и ООН, а в замяна на това Иран се съгласи да ограничи ядрената си програма.

През 2018 г. Доналд Тръмп извади Вашингтон от споразумението и възобнови санкциите, а Техеран започна да нарушава условията на сделката.

С идването си на власт сегашният американски президент Джо Байдън заяви готовност да поднови преговорите. Подготовката за това завръщане започна през април тази година.

Надеждата на Иран е да бъдат премахнати икономическите санкции, от които страда икономиката му. Западът очаква да се спазват ограниченията на ядрената програма, за която има опасения, че преследва военни цели.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Местят "Вера Су" в кораборемонтен завод край гр. Белослав
Местят "Вера Су" в кораборемонтен завод край гр. Белослав
Григор Димитров: Бях леко уморен, но постигнах добър резултат
Григор Димитров: Бях леко уморен, но постигнах добър резултат