НОВИНИ

Премиерът Гълъб Донев назначи 7 заместник-министри

гълъб донев преизчисляването пенсиите закъсняло
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
18:11, 04.08.2022
Чете се за: 04:17 мин.
У нас
Слушай новината

Със заповед на министър-председателя Гълъб Донев са назначени седем заместник-министри в три министерства, съобщават от правителствената информационна служба.

В Министерството на здравеопазването на длъжността са назначени Тома Томов и Лидия Стойкова.

Тома Томов заема поста заместник-министър на здравеопазването за втори път, като същата длъжност той изпълнява през 2021 г. От март 2020 г. до настоящия момент е началник на ковид отделението в Александровска болница. Преди това е бил вр. и.д. главен секретар в администрацията на същата болница. Висшето си образование получава в Медицинския университет в София.

Лидия Стойкова е доктор по социална медицина и организация на здравеопазването и фармацията със специализация в областта на майчиното и детско здраве. Управлявала е проекти свързани с иновативни решения в областта на биотехнологиите. В периода май 2021 г. – декември 2021 г. е била началник на кабинета на министъра на здравеопазването.

За заместник-министри на иновациите и растежа са назначени Надя Христова и Стефан Савов.

Надя Христова е магистър по специалността „Счетоводство и контрол“. Има дългогодишен опит в банковия сектор, като последно е работила във Фонд на фондовете и в Българската банка за развитие.

Стефан Савов е магистър по специалността „Финанси“ и специалността „Външнополитически отношения“. Има дългогодишен опит като журналист, автор е на редица публикации на финансова и икономическа тематика. През периода август 2017 г. – август 2022 г. е бил съветник в администрацията на президента.

В Министерство на вътрешните работи за заместник-министри са назначени Моника Димитрова-Бийчър, Емил Ганчев и Венцислав Катинов.

Моника Димитрова-Бийчър притежава магистърска степен по специалностите „Право“ и „Международни отношения“ от СУ „Св. Климент Охридски“. Била е част от екипа, който създава Агенция по обществени поръчки през 2004 г., участвала е в процеса по договаряне на техническата рамка по Инструмента „Шенген“. Била е Ръководител на управляващия орган на Оперативна програма „Административен капацитет“ към Министерство на финансите в периода 2011 г. – 2016 г. и директор на дирекцията. Димитрова-Бийчър е била служебен заместник-министър на финансите от май 2021 г. до декември 2021 г.

Емил Ганчев е заемал длъжността заместник-министър на вътрешните работи от края на януари до май 2017 г., както и в периода май 2021 г. – декември 2021 г. От май 2017 г. до началото на 2020 г. е бил заместник-директор на Бюрото по защита при главния прокурор. От юни 2020 г. до май 2021 г. е бил служител в Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Завършил е Висшия институт при МВР със специалност „Право“.

Венцислав Катинов е заемал поста заместник-министър на вътрешните работи от края на януари до май 2017 г., както и в периода май 2021 г. – декември 2021 г. От 2014 г. - 2015 г. е бил директор на Областната дирекция на МВР в Плевен. Има висше икономическо образование, завършил е Стопанската академия „Д.А. Ценов“ – гр. Свищов.

От длъжността заместник-министър на вътрешните работи са освободени Таня Петровa, Стоян Темелакиев и Ангел Симеонов. Освободени са също Карина Ангелиева и Десислава Бонева от длъжността заместник-министър на иновациите и растежа.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тежка катастрофа край Варна, петима са ранени - сред тях и бременна
Тежка катастрофа край Варна, петима са ранени - сред тях и бременна
Юноша на Ботев Пловдив помогна на младежите на Палестина да спечелят бронза на Арабската купа
Юноша на Ботев Пловдив помогна на младежите на Палестина да спечелят бронза на Арабската купа