НОВИНИ

Премиерът инспектира газовия конектор с Гърция, обеща пари за детски градини и ясли (ОБЗОР)

Александър Марков
от Александър Марков
17:46, 30.07.2020 (обновена)
Чете се за: 01:10 мин.
У нас

И днес премиерът инспектира строителни обекти - провери работата по газовия конектор с Гърция. Коментира и актулани теми. По думите му "всички, които са против енергийната независимост на България, искат оставката на правителството". На извънредно правителствено заседание по-късно кабинетът гласува стотици милиони в рамките на Програма за изграждане, разширение и реконструкция на детски ясли и градини и училища в цялата страна, за да няма необхванати деца.

Инспектирайки газовия интерконектор с Гърция, Борисов заяви, че България става 100% енергийно независима.

Бойко Борисов, министър-председател: Всички, които са против диверсификацията, в момента са за оставка на правителството, защото ако не е да го бутаме ние с всичка сила, както не го е имало, така няма да го има. Ще забуксуват.

В демокрацията всеки може да прави, каквото си иска, според премиера.

Бойко Борисов, министър-председател: Който си мисли, че може да събере 480 или колко бяха депутати за Велико народно събрание да променя Конституцията, аз не знам практически как може да стане.

От интерконектора с Гърция, дълъг 151 км., 47 км. тръби са разнесени. Струва 240 млн. евро.

Бойко Борисов, министър-председател: 100% диверсификация. Тук ще дойде азерският газ, оттук ще дойде втечненият газ, оттук ще дойде независимостта. И затова държавата България изгражда, държавата България, своята газопреносна магистрала.

Заяви, че в предизборни кампании вече може и да не говори.

Бойко Борисов, министър-председател: Банков съюз, Еврозоната, справяне с миграция, газопроводи, пречиствателни станции, всички магистрали.

По-късно на извънредно заседание кабинетът гласува 210 млн. лв. в тригодишна програма за строителство на училища и детски градини в цялата страна и отделно 50 млн. лв. целево за София.

Бойко Борисов, министър-председател: Близо 300 млн. за образователна инфраструктура. Аз мисля, че с министър Ананиев това са ни най-приятните пари, които отпускаме.

С парите ще бъдат построени десетки детски градини в 57 общини.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Ще могат да се построят поне 30 детски градини, 50 да се надградят, съответно училищата - 10 училища да се построят и 30 училища да се надградят.

Гласуваха и 11 млн. лв. обезщетения за стопаните вследствие африканската чума по свинете.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По-строги мерки срещу Covid-19 в Румъния и Испания
По-строги мерки срещу Covid-19 в Румъния и Испания
Галъп: 59% от българите подкрепят протестите, но 54% не искат предсрочни избори
Галъп: 59% от българите подкрепят протестите, но 54% не искат предсрочни избори