НОВИНИ

Подготвят още сгради за изолацията на заразените с коронавирус от дом "Възраждане" в Русе

bnt avatar logo
от БНТ
11:44, 30.07.2020
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

26 нови случая на заразени с коронавирус в дома за стари хора "Възраждане" в Русе са констатирани през последното денонощие.

От всичките 49 заразени, само 6 души са от персонала. 21 от възрастните хора, които са без симптоматика, са настанени в общинска вила в лесопарк "Липник".

От началото на седмицата до момента са взети проби за 123 PCR-теста на обитатели от дом „Възраждане". Очакват се резултатите от още 75 проби на обитатели от социалната институция. Затова от областния оперативен щаб и от община Русе имат готовност да реагират незабавно при задълбочаване на кризата.

Освен сградата, в която вече са настанени 21 души, от общината са осигурили и допълнителни помещения, в които да бъдат поставени под карантина заразените хора без симптоми. А в кризисния център на „Каритас" ще бъдат изолирани тези, на които предстои изписване от болничните заведения.

"Подготвяме при нужда да можем да приемем още 60 човека на 4-я етаж, който е дезинфекциран и изолиран в старческия дом и следващ един вариант, ако се наложи в краен случай - това е хостелът с 30 легла. Т.е. имаме готовност за общо 90 легла", посочи Енчо Енчев - и.д. кмет на Община Русе.

В болниците в цялата област има недостиг на легла. Затова областният управител настоява здравните заведения да преструктурират отделенията си, за да се осигури необходимия капацитет.

"Към настоящия момент свободните легла в болничните заведения на територията на областта са 34. Това е крайно недостатъчно при очаквания поток от хора със симптоми, които ще бъдат настанени в болничните заведения", заяви Галин Григоров - областен управител на Русе.

През последното денонощие в Русе са потвърдени и други 6 случая с COVID-19. На болнично лечение в момента са общо 48 души.

Репортери: Венета Николова, Андрей Кючуков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът инспектира интерконектора Гърция – България
Премиерът инспектира интерконектора Гърция – България
Джокович и Надал ще участват на турнира в Синсинати
Джокович и Надал ще участват на турнира в Синсинати