НОВИНИ

Решено: ДДС-то за виното и бирата става 9%

Вера Александрова
от Вера Александрова
10:20, 30.07.2020
Чете се за: 01:27 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС

Парламентът прие предложението на бюджетната комисия за 9% ДДС ставка на вино, бира и спортни съоръжения.

"За" гласуваха 100 народни представители, "против" - 12 и "въздържали се" - 5, с което то бе прието.

Припомняме ви, че предложенията на "Обединени патриоти" бяха заложени между първо и второ четене на промените в Закона за местните данъци и такси, с които се изменя Законът за ДДС.

В досега действащото законодателство изключение от 9–процентната ДДС ставка бяха бирата, виното и спиртните напитки.

Сега това изключение се премахва и ставката ще важи освен за ресторантьорски и кетъринг услуги и за бирата и виното.

Според вносителите от "Обединени патриоти" мярката има за цел преодоляване на негативните икономически последици от COVID-кризата, както и подпомагане на туристическия бранш, който бе сред най-засегнатите по време на извънредното положение.

"Това е свързано с пакетирането на целия туристически бранш под една единна данъчна ставка. Ефектът от намаляването на данъка вече е налице. Мярката дава своите резултати за храната, за ресторантите. Сега, с виното и бирата, ще завършим този свой жест в помощ на бизнеса. Не става въпрос само за подпомагане на туристическия бизнес, но косвено подпомагаме и производството на тези две напитки, които в над 90% са българско производство", аргументира предложението лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Твърдо против мярката се обяви Румен Гечев от БСП, който определи намаляването на ДДС за вино и бира като "екзотично предложение".

"Първо – десетки хиляди български фирми са във фалит. Увеличава се безработицата с десетки хиляди, ние ще намаляваме ДДС-то на вино, бира, фитнес, гимнастика, плуване. Те сега безработните българи отиват на "Златни пясъци" и на луксозните курорти. Уволнените пред 3-4 месеца гасят мъката с много вина и бира. Това е чудесно", разкритикува предложението той.

Според него, ако се мисли за по-ниска ДДС ставка за някои стоки, това трябва да бъдат лекарствата и някои храни.

"Никъде в ЕС няма диференцирана ДДС ставка за алкохол", допълни Гечев и продължи: "Ами включете и водката тогава, тя също върви през лятото".

Боряна Георгиева от "Воля" обяви, че ще подкрепят по-ниското ДДС.

"Ще ги подкрепим промените, защото следваме това, което ние предлагаме за разлика от голяма част от колегите в тази зала", посочи тя.

Депутатите приеха и текстове, даващи възможност на туроператорите, взели аванси от своите клиенти, но изпаднали в невъзможност да осъществят пътуванията, да предложат заместващ ваучер, а ако клиентите откажат – срокът за възстановяване на сумата да бъде до края на годината.

Промените влизат в сила от 1 август и ще действат до края на 2021 г. като временна мярка, заедно с намаленото ДДС за ресторантите, кетъринга, книгите и детските стоки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НАСА ще търси следи от живот на Марс
НАСА ще търси следи от живот на Марс
Милан разби Сампдория като гост, Ювентус загуби от Каляри
Милан разби Сампдория като гост, Ювентус загуби от Каляри