Решено: ДДС-то за виното и бирата става 9%

Вера Александрова
от Вера Александрова
10:20, 30.07.2020
Чете се за: 01:27 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС

Парламентът прие предложението на бюджетната комисия за 9% ДДС ставка на вино, бира и спортни съоръжения.

"За" гласуваха 100 народни представители, "против" - 12 и "въздържали се" - 5, с което то бе прието.

Припомняме ви, че предложенията на "Обединени патриоти" бяха заложени между първо и второ четене на промените в Закона за местните данъци и такси, с които се изменя Законът за ДДС.

В досега действащото законодателство изключение от 9–процентната ДДС ставка бяха бирата, виното и спиртните напитки.

Сега това изключение се премахва и ставката ще важи освен за ресторантьорски и кетъринг услуги и за бирата и виното.

Според вносителите от "Обединени патриоти" мярката има за цел преодоляване на негативните икономически последици от COVID-кризата, както и подпомагане на туристическия бранш, който бе сред най-засегнатите по време на извънредното положение.

"Това е свързано с пакетирането на целия туристически бранш под една единна данъчна ставка. Ефектът от намаляването на данъка вече е налице. Мярката дава своите резултати за храната, за ресторантите. Сега, с виното и бирата, ще завършим този свой жест в помощ на бизнеса. Не става въпрос само за подпомагане на туристическия бизнес, но косвено подпомагаме и производството на тези две напитки, които в над 90% са българско производство", аргументира предложението лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Твърдо против мярката се обяви Румен Гечев от БСП, който определи намаляването на ДДС за вино и бира като "екзотично предложение".

"Първо – десетки хиляди български фирми са във фалит. Увеличава се безработицата с десетки хиляди, ние ще намаляваме ДДС-то на вино, бира, фитнес, гимнастика, плуване. Те сега безработните българи отиват на "Златни пясъци" и на луксозните курорти. Уволнените пред 3-4 месеца гасят мъката с много вина и бира. Това е чудесно", разкритикува предложението той.

Според него, ако се мисли за по-ниска ДДС ставка за някои стоки, това трябва да бъдат лекарствата и някои храни.

"Никъде в ЕС няма диференцирана ДДС ставка за алкохол", допълни Гечев и продължи: "Ами включете и водката тогава, тя също върви през лятото".

Боряна Георгиева от "Воля" обяви, че ще подкрепят по-ниското ДДС.

"Ще ги подкрепим промените, защото следваме това, което ние предлагаме за разлика от голяма част от колегите в тази зала", посочи тя.

Депутатите приеха и текстове, даващи възможност на туроператорите, взели аванси от своите клиенти, но изпаднали в невъзможност да осъществят пътуванията, да предложат заместващ ваучер, а ако клиентите откажат – срокът за възстановяване на сумата да бъде до края на годината.

Промените влизат в сила от 1 август и ще действат до края на 2021 г. като временна мярка, заедно с намаленото ДДС за ресторантите, кетъринга, книгите и детските стоки.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
НАСА ще търси следи от живот на Марс
НАСА ще търси следи от живот на Марс
Министър Банов: Нито един творец няма да оставим без подкрепа
Министър Банов: Нито един творец няма да оставим без подкрепа