НОВИНИ

22-и ден антиправителствен протест - остава палаткова блокада на Орлов мост и на бул. "Цар Освободител"

bnt avatar logo
от БНТ
08:44, 30.07.2020 (обновена)
5402
Чете се за: 02:35 мин.
У нас

Две главни кръстовища в центъра на София остават блокирани от протестиращи. Затворени са Орлов мост и кръстовището на бул. "Цар Освободител" в района на Президентството. И на двете кръстовища са разположени палатки и шатри.

Не се пропуска движение на МПС, само линейки. Създадена е организация за придвижването на градския транспорт на Орлов мост. 9 автобусни и 4 тролейбусни линии промениха маршрута си.

Запазват се основните искания на протестиращите - оставка на премиера, на главния прокурор и съдебна реформа.

Около 22 ч. основната група протестиращи се събра на "Орлов мост".

И тази вечер група протестиращи блокира движението на кръстовището при Моста на влюбените:

След 21 ч. шествието се отправи към сградата на представителството на ЕК в България на ул. "Раковски".

След 20.00 часа протестиращи решиха "да си направят омлет" и започнаха да хвърлят домати и яйца по сградата на Министерския съвет. След което отново се върнаха пред Президентството, а организаторите на протеста започнаха да дават думата на граждани, които да изкажат своята позиция.

Протестиращите заявиха, че са постигнали голям успех с блокадите в цялата страна, като посочиха блокадите на "Орлов мост", на Аспаруховия мост във Варна и на Дунав мост. Посочиха, че гражданският протест е във всички европейски медии, първа новина е в германските медии. Посочиха, че не просто се посочват като демонстрация, а с конкретните им искания - борба с корупцията и оставка на премиера и главния прокурор.

Към 20.00 часа ситуацията на "Орлов мост" остава непроменена. Втори ден това столично кръстовище е блокирано от протестиращи. Тролеите и автобусите, идващи от Младост, обръщат на "Орлов мост", а тези, които се движат по канала обръщат при Националния стадион и Военната академия. По бул. "Васил Левски" движението върви без проблем, метрото също работи без прекъсване.

Протестиращите на "Орлов мост" са спокойни, чуват се скандирания. Пропускат се само линейки, коли на МВР и на чистотата. От следобедните часове вече има и химически тоалетни. Появиха се нови палатки и тенти.

Към 20.00 часа кръстовището пред Президентството е изпълнено с множество протестиращи, а пространството пред МС се е превърнало в импровизиран плаж. Палатките и шатрите се увеличават.

Кръстовището на бул. "Цар Освободител" остава блокирано.

Към 18.00 часа протестиращите донесоха чадъри и други плажни принадлежности, надуха дюшеци и заявиха, че ще останат тук, докато не постигнат основната си цел, а именно оставка на премиера Борисов и главния прокурор Иван Гешев. На място са и от Синдикат "Защита".

Младежи подготвят голям плакат с изказвания на премиера Бойко Борисов от различни периоди в различни медии.

Центърът осъмна с палатки и протестиращи, което промени и маршрута на градския транспорт.

Още рано сутринта от СДВР предупредиха за проблеми в придвижването на столичани и за риск от физически сблъсъци.

"Бих желал да информирам столичани, че днес очаквам сериозни проблеми при придвижването им, тъй като на Орлов мост малка част от протестиращите са разположили около 10 палатки и воденето на разговори с тях е изключително непродуктивно. Затруднение на движението ще има на бул. "Цар Освободител", тъй като от площад Независимост към Президентството също има разположени 8 палатки. Там има около десетина протестиращи. Цяла нощ с колеги сме водили разговори с протестиращи", заяви директорът на СДВР ст. комисар Георги Хаджиев.

"Въпреки нашите усилия и нашите призиви има голяма вероятност да се стигне до физически сблъсъци. И трябва да ви уверя, че ние полагаме огромни усилия да избегнем такъв критичен момент", каза още той.

От СДВР разчитат, както на здравия разум на протестиращите, така и на останалите граждани.

"Блокадите ескалират. Събираме още доброволци за всички блокади, които са в София и страната и продължаваме. Свободата иска жертви. Хората, които отиват на работа, трябва да платят и те цената си. И да, ако това е дребно неудобство или по-голямо неудобство, то всеки трябва да направи нещо. Темата за разделението е удобна за тези, които искат да ни разделят. Е, ние сме заедно, ще се разделим някой ден като имаме възможност за честни и свободни избори", заяви един от организаторите Николай Хаджигенов.

Оборудвани с палатки, одеала, храна и напитки протестиращите прекараха нощта на "Орлов мост".

Около 6:30 тази сутрин при протестиращите пристигна и директорът на СДВР.

"Въпросът е да не затрудняваме движението и да не ограничаваме правото на другите граждани да се придвижват свободно", заяви Хаджиев при протестиращите.

"Иначе няма как да бъдем чути. Виждате, 22-ри ден на протести не ни чуват. Много се извиняваме на всички граждани за неудобството", каза от своя страна Татяна Христова.

Палатков лагер от снощи има и на площад "Независимост". През целия ден движението за автомобили по бул. "Цар Освободител" беше блокирано.

Автори: Николай Минков, Милена Кирова, Цанка Николова

Снимки: БГНЕС, БНТ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вицепремиерът Каракачанов: Оставка сега не е нужна. Нужен е диалог!
Вицепремиерът Каракачанов: Оставка сега не е нужна. Нужен е диалог!
Конституционният cъд казва може ли да бъде разследван действащ президент
Конституционният cъд казва може ли да бъде разследван действащ президент